|
Post by gajba on May 31, 2024 12:59:33 GMT 1
Legendaran album Živog Blata Konac konca,jedna od prvih stvari koje sam skinuo po sluhu u srednjoj školi je Oprosti mi s tog albuma
|
|
|
Post by beerman on May 31, 2024 13:14:41 GMT 1
Kod skidanja po sluhu (a i općenito je to tako, bez obzira jel je po sluhu ili po uputsvima) su uglavnom tri opcije, skidanje u originalu kao da sviraš u grupi onako kako to gitara odrađuje u originalnoj izvedbi, zatim sviranje samo po akordima najčešće kako se to svira na akutičnoj kad želiš društvo zabaviti i treći način je sviranje instrumentala. Onaj tko to može svirati na sva tri načina je prava manga, taj zna znanje
|
|
|
Post by motorizer on May 31, 2024 13:51:06 GMT 1
Legendaran album Živog Blata Konac konca,jedna od prvih stvari koje sam skinuo po sluhu u srednjoj školi je Oprosti mi s tog albuma sjećam se da je tu bio još par hitova, npr Estrada, Tex Willer...
|
|
|
Post by beerman on Jun 18, 2024 10:07:59 GMT 1
s obzirom da smo u mjesnoj birtiji, uz pivu ili dvije može svatko reći iz iskustva ili iz nekih drugih razloga, koji stratokaster bi uzeli za nekih 300 eura (max 350)? Ili npr. da li je bolje uzeti Squier ili Ibanez? Itd.
|
|
|
Post by gstaraz on Jun 19, 2024 16:23:51 GMT 1
dobar strat za 300 € teško nači, al eto, budi uporan na njuškalu; mogao bi naletit
Ibanez je meni definitivno draži kao brand, a relativno pristupačan cijenom.
Na puno Squiera sam naletio da su smeče, dok su se, svi Ibanezi koji su mojim rukama prošli, pokazali dobro složenim i svirljivim gitarama
|
|
|
Post by Kapetan on Jun 19, 2024 19:01:39 GMT 1
Dragi prijatelji i kolege, sve do ovog nemilog događaja danas i nekidan (1), ozbiljno sam mislio o pravljenju još jedne navijačke pjesme vezane za nogomet i hrvatsku reprezentaciju. Sad nisam pametan što učiniti? Znam da nije gotovo, dapače, sve je otvoreno, treba još ' samo' pobijediti Italiju. Oni jesu naš stari 'pacijent', no ne moramo u tu tematiku, recite samo što mislite o pravljenju pjesme? Ja sam autor od A do Ž uključujući i video, pa kome se sviđa, kome ne.
Kako stvari stoje, možda ću trebat promijenit malo tekst, a možda i neću?
|
|
frus
Moderator
|
Post by frus on Jun 19, 2024 23:10:45 GMT 1
Svakako je uvijek bolje napraviti pjesmu nego ne napraviti
|
|
|
Post by beerman on Jun 20, 2024 5:45:20 GMT 1
dobar strat za 300 € teško nači, al eto, budi uporan na njuškalu; mogao bi naletit Ibanez je meni definitivno draži kao brand, a relativno pristupačan cijenom. Na puno Squiera sam naletio da su smeče, dok su se, svi Ibanezi koji su mojim rukama prošli, pokazali dobro složenim i svirljivim gitarama Na njuškalu je uglavnom rabljena roba, a i ono za što prodavač tvrdi da nikad nije korišteno, nikad ne znaš jel sve u redu s tim. Zato ja najviše volim kupit novo, ne samo zato što je sigurnije nego i zbog nekog svojeg zadovoljstva, novo je ipak novo. Za sad ne bih trošio više para za gitaru od 350 eura jer mi treba samo za kućnu upotrebu, iako jasno je da bi svatko volio imati Fender od par tisuća eura. Jedno vrijeme sam gledao Ibaneza za nekih 300 eura, ali bio sam neodlučan i prošla me volja. Na kraju krajeva, kupovina nove gitare je više stvar zadovoljstva nego stvarne potrebe. Svatko tko se duže vremena bavi sviranjem ima barem dvije gitare i treća mu vjerojatno ne treba, ali lijepo se počastit s vremena na vrijeme s nećim novim
|
|
|
Post by gstaraz on Jun 20, 2024 9:36:47 GMT 1
beermanuuuh sad si tu Pandorinu kutiju otvorio Ne ulazim naravno u to što tebi pruža zadovoljstvo i poštujem tvoje "fetiše", ali sa aspekta jednog gitariste je sve šta si gore napisao više manje diskutabilno. - kupovina nove gitare nije sigurnije - nova gitara je skuplja - nova gitara u večini slučajeva nije bolja (ovisno naranvo sa kakvomm polovnom je uspoređuješ) - polovnu gitaru je neko več sredio i odklonio eventualne greške koje je imala - u polovnu gitaru je neko več uložio vjerovatno neke pare - na polovnoj gitari je vjerovatno več napravljen setup - da ne ulazimo sad u voodoo priče o starosti i sazrijevanju drva i takvim "šišmiš argumentima" - itd... Uzmimo praktičan primjer da kupiš polovnu Yamahu od Ad_Slammera... dobit češ gitaru na kojoj su pragovi več sređeni, setup napravljen, struja je na mjestu, zatezači su promjenjeni ako je bilo potrebno to napraviti, konjič i nut su vjerovatno več upgrejdani, možda dobiješ i neke malo bolje pickupove na njoj... i to vjerovatno u pola cijene od nove... Jedino što stoji gore u onome što si napisao je "zbog nekog svojeg zadovoljstva" ... u to stvarno ne ulazim i naravno da podržavam bilo šta što tebe čini sretnijim. inače kupovina druge gitare za 350 € po meni nije racijonalan potez... za te pare nečeš dobit ništa što bi se moglo nazvati dobrim instrumentom... odvoji za to bar neku duplu svotu od toga, da bar uđeš u neku srednju klasu gitara, a dotle sviraj šta imaš. kupovina gitare od 350 €, osim ako nisi naletio na "black swan" priliku, je po mom mišljenju bacanje para i skupljanje smeča (govorim iz vlastitog iskustva, ali to su bila vremena kad se imalo novaca na bacanje, i brzo sam naučio lekciju davnih osamdesetih, da za gitaru treba odvojiti novaca da uđeš u tu srednju klasu, i onda među njima pokušaš nači one dvije/tri na 100 koje su "greškom" ispale iznimno dobre)
|
|
|
Post by adslammer on Jun 20, 2024 13:25:36 GMT 1
Svakako je uvijek bolje napraviti pjesmu nego ne napraviti Samo Kapetane, mislim da kasniš sa time za ovaj Euro. To je trebalo iskoristiti euforiju nakon Portugala i tada izbaciti video. Ako je pjesma zarazna mislim da bi gorila dosad. E sad pošto već kasniš i s obzirom na rezultate i igru možda pametnije da pričekaš kad se plasiramo na svjetsko u Sjevernoj Americi pa da onda izbaciš.
|
|
|
Post by adslammer on Jun 20, 2024 13:51:04 GMT 1
- kupovina nove gitare nije sigurnije potpisujem- nova gitara je skuplja potpisujem- nova gitara u večini slučajeva nije bolja (ovisno naranvo sa kakvomm polovnom je uspoređuješ) potpusujem- polovnu gitaru je neko več sredio i odklonio eventualne greške koje je imala ovisi- u polovnu gitaru je neko več uložio vjerovatno neke pare potpisujem- na polovnoj gitari je vjerovatno več napravljen setup ovisi- da ne ulazimo sad u voodoo priče o starosti i sazrijevanju drva i takvim "šišmiš argumentima" potpisujem- itd... Uzmimo praktičan primjer da kupiš polovnu Yamahu od Ad_Slammera... dobit češ gitaru na kojoj su pragovi več sređeni, setup napravljen, struja je na mjestu, zatezači su promjenjeni ako je bilo potrebno to napraviti, konjič i nut su vjerovatno več upgrejdani, možda dobiješ i neke malo bolje pickupove na njoj... i to vjerovatno u pola cijene od nove... Mislim da nisam nikad mijenjao zatezače iz potrebe, već iz fetiša, rijetko su one problem, ali nut, most, setup, wiring, pragovi i vjerojatno bolji pickupovi su za očekivati kod mene. E sad ako sam uložio dosta dijelova u nju onda vjerojatno nije pola cijene od tog modela, ali vjerojatno jest od ekvivalenta takvoj gitari nakon nadogradnje.inače kupovina druge gitare za 350 € po meni nije racijonalan potez... Po meni kupovina nove gitare nije nikad racionalan potez osim ako ne dobiješ 40-50% popusta iz razloga što se riješavaju zaliha i primjerak je dobar (da se srediti setupom).Samo sam dvaput kupio novu gitaru, a imao sam ih sigurno oko 50 što su prošle kroz moje vlasništvo, te trenutno je njih 23 još uvijek. Stvar je u tome da je neisplativo kupiti nov instrument jer mu cijena pada na 80% čim izađe iz trgovine (80% glavnica + 20% pdv), a nakon par godina sviranja ili stajanja, tako nebitno pada na 60% ukoliko je u potpunosti očuvana. Samo najjači brandovi/modeli možda 10% više zadrže cijenu. Ukoliko je gitara vidljivo svirana, ne mora biti da ima oštećenje na laku, već samo da je vidljivo na pragovima ili pickguardu, cijena je već na 50%, ako slučajno ima veće oštećenje to ide i ispod, nekad i na 30% ukoliko su hitne pare. To je razlog da se kupuje isključivo polovno jer jednom kada nakon par godina gitara izgubi svojih 40-50% cijene, ona više ne gubi ukoliko paziš da se ne ošteti i koristiš primjereno. Uvijek polovnu gitaru ako si kupio za ok deal ćeš moći i prodati za istu cijenu ili malo višu zbog inflacije. Kod polovnih gitara bitno je samo razumijeti se u bitne stvari oko konstrucije, izrade i završne obrade kako ne bi imao ulaganja u nju više od običnog setupa (cca 30 €) ili da znaš spustiti cijenu ukoliko je potrebno više (nivelacija i obrada pragova, mijenjanje nuta ili drugih dijelova...). Oba puta što sam kupio novu gitaru Schecter C1 classic (35% popusta) i Tokai Love Rock LS-128f made in Japan (riješavanje starih zaliha iz Poljske) prošao sam dobro jer su to bili modeli koji se više nisu proizvodili i ostali na zalihi. Ja danas zbog inflacije mogu dobiti te novce nazad, ali čak i s tim popustima to tada nije bio racionalan potez, ali je bio fetiš da kupim točno te gitare tako da eto ako nemaš točno zapikiran model bolje gledati polovno tržište isprobavati i naći što ti odgovara. Najjeftiniji strat novi koji vrijedi je squier cv, nedavno je kolega htio kupiti novog i kada je stigla vidio je da bi htio setup jer su žice bile previsoko na tanje tri. Ja sam mu to odradio i nije bilo potrebe za većim zahvatima, ali makar je cv dobre izrade te ima i elektroniku dobru, pickupovi mi nisu neka sreća i ja bi ih mijenjao za neke brandirane što je dodatno ulaganje, a gitara je u startu 450 € pa eto čisto da razumiješ, za 500 € od mene bi dobio gitaru koja je full setupirana s brandiranim dijelovima (i pickupovima) te koja bi zvučala i svirala kao dosta skuplja. Kako nisam u servisima i sviranju bio do nedavno u skorije vrijeme ću odrediti koje gitare i pojačala će biti višak, nakon čega ću ih srediti i staviti u prodaju. Ako ti nije hitno i možeš pričekati do kraja kolovoza, vjerujem da ću ti dotad imati što ponuditi u strat sferi, ali možda i drugih oblika...
|
|
|
Post by beerman on Jun 20, 2024 14:39:05 GMT 1
- kupovina nove gitare nije sigurnije potpisujem- nova gitara je skuplja potpisujem- nova gitara u večini slučajeva nije bolja (ovisno naranvo sa kakvomm polovnom je uspoređuješ) potpusujem- polovnu gitaru je neko več sredio i odklonio eventualne greške koje je imala ovisi- u polovnu gitaru je neko več uložio vjerovatno neke pare potpisujem- na polovnoj gitari je vjerovatno več napravljen setup ovisi- da ne ulazimo sad u voodoo priče o starosti i sazrijevanju drva i takvim "šišmiš argumentima" potpisujem- itd... Uzmimo praktičan primjer da kupiš polovnu Yamahu od Ad_Slammera... dobit češ gitaru na kojoj su pragovi več sređeni, setup napravljen, struja je na mjestu, zatezači su promjenjeni ako je bilo potrebno to napraviti, konjič i nut su vjerovatno več upgrejdani, možda dobiješ i neke malo bolje pickupove na njoj... i to vjerovatno u pola cijene od nove... Mislim da nisam nikad mijenjao zatezače iz potrebe, već iz fetiša, rijetko su one problem, ali nut, most, setup, wiring, pragovi i vjerojatno bolji pickupovi su za očekivati kod mene. E sad ako sam uložio dosta dijelova u nju onda vjerojatno nije pola cijene od tog modela, ali vjerojatno jest od ekvivalenta takvoj gitari nakon nadogradnje.inače kupovina druge gitare za 350 € po meni nije racijonalan potez... Po meni kupovina nove gitare nije nikad racionalan potez osim ako ne dobiješ 40-50% popusta iz razloga što se riješavaju zaliha i primjerak je dobar (da se srediti setupom).Samo sam dvaput kupio novu gitaru, a imao sam ih sigurno oko 50 što su prošle kroz moje vlasništvo, te trenutno je njih 23 još uvijek. Stvar je u tome da je neisplativo kupiti nov instrument jer mu cijena pada na 80% čim izađe iz trgovine (80% glavnica + 20% pdv), a nakon par godina sviranja ili stajanja, tako nebitno pada na 60% ukoliko je u potpunosti očuvana. Samo najjači brandovi/modeli možda 10% više zadrže cijenu. Ukoliko je gitara vidljivo svirana, ne mora biti da ima oštećenje na laku, već samo da je vidljivo na pragovima ili pickguardu, cijena je već na 50%, ako slučajno ima veće oštećenje to ide i ispod, nekad i na 30% ukoliko su hitne pare. To je razlog da se kupuje isključivo polovno jer jednom kada nakon par godina gitara izgubi svojih 40-50% cijene, ona više ne gubi ukoliko paziš da se ne ošteti i koristiš primjereno. Uvijek polovnu gitaru ako si kupio za ok deal ćeš moći i prodati za istu cijenu ili malo višu zbog inflacije. Kod polovnih gitara bitno je samo razumijeti se u bitne stvari oko konstrucije, izrade i završne obrade kako ne bi imao ulaganja u nju više od običnog setupa (cca 30 €) ili da znaš spustiti cijenu ukoliko je potrebno više (nivelacija i obrada pragova, mijenjanje nuta ili drugih dijelova...). Oba puta što sam kupio novu gitaru Schecter C1 classic (35% popusta) i Tokai Love Rock LS-128f made in Japan (riješavanje starih zaliha iz Poljske) prošao sam dobro jer su to bili modeli koji se više nisu proizvodili i ostali na zalihi. Ja danas zbog inflacije mogu dobiti te novce nazad, ali čak i s tim popustima to tada nije bio racionalan potez, ali je bio fetiš da kupim točno te gitare tako da eto ako nemaš točno zapikiran model bolje gledati polovno tržište isprobavati i naći što ti odgovara. Najjeftiniji strat novi koji vrijedi je squier cv, nedavno je kolega htio kupiti novog i kada je stigla vidio je da bi htio setup jer su žice bile previsoko na tanje tri. Ja sam mu to odradio i nije bilo potrebe za većim zahvatima, ali makar je cv dobre izrade te ima i elektroniku dobru, pickupovi mi nisu neka sreća i ja bi ih mijenjao za neke brandirane što je dodatno ulaganje, a gitara je u startu 450 € pa eto čisto da razumiješ, za 500 € od mene bi dobio gitaru koja je full setupirana s brandiranim dijelovima (i pickupovima) te koja bi zvučala i svirala kao dosta skuplja. Kako nisam u servisima i sviranju bio do nedavno u skorije vrijeme ću odrediti koje gitare i pojačala će biti višak, nakon čega ću ih srediti i staviti u prodaju. Ako ti nije hitno i možeš pričekati do kraja kolovoza, vjerujem da ću ti dotad imati što ponuditi u strat sferi, ali možda i drugih oblika... Potrudili ste se dobro objasniti koja je razlika između nove i stare gitare pa vam se moram zahvaliti na uloženom vremenu i svemu. Ja nemam što puno reći o tome jer bi ispalo da govorim puno o nečemu o čemu malo znam. Dakle, vjerujem da je to sve točno što ste oboje rekli, ali to bi bilo ok kad bi ta polovna gitara stvarno bila u tako odličnom stanju. Ja naprimjer ne bi mogao tako na brzinu ustanoviti u kakvom je stanju gitara jer nemam iskustva. Mogao bih vidjeti samo osnovne stvari, jesu li pragovi potrošeni, jel vrat na oko ravan, jel ima nekih mehaničkih oštećenja i tako, ali za ostalo nisam maher, tako da ako kupim novu barem znam da me nitko nije zaj... pa makar i nije sve savršeno namješteno na njoj. O tvojoj ponudi mogu razmisliti, nije mi nikakva žurba. Imam svoju jeftinu Encore gitaru koja mi na sluh zvuči kao da je u skladu sa tonovima koji trebaju biti iako vjerojatno nije sto posto precizna. Muči me jedino što mi prva i druga žica malo zvone i mislim da je to zbog potrošenih pragova jer imaju udubljenja ali tako je kako je, ignoriram te čudne zvukove
|
|
|
Post by gajba on Jun 20, 2024 14:50:48 GMT 1
Ne mora biti da je nužno zbog pragova,možda treba samo action i zakrivljenost vrata malo namjestiti,platiš nekom majstoru,nije skupo, i to ti namjesti za 20min,dok se sam ne ispraksiraš oko setupa.
|
|
|
Post by Kapetan on Jun 20, 2024 16:56:02 GMT 1
Svakako je uvijek bolje napraviti pjesmu nego ne napraviti Samo Kapetane, mislim da kasniš sa time za ovaj Euro. To je trebalo iskoristiti euforiju nakon Portugala i tada izbaciti video. Ako je pjesma zarazna mislim da bi gorila dosad. E sad pošto već kasniš i s obzirom na rezultate i igru možda pametnije da pričekaš kad se plasiramo na svjetsko u Sjevernoj Americi pa da onda izbaciš. Hvala kolege na postovima, slažem se s vama. Ne mogu čekat jer nije prvi put, uvijek kad bih ovako čekao blizinu nekog natjecanja, redovito bi me ipak preskakalo, nekim čudom. Kanim nešto napraviti prošli Italiju ili ne, bila vesela pjesma il tužna, javit ću vam.
|
|
|
Post by beerman on Jun 20, 2024 18:33:27 GMT 1
Svakako je uvijek bolje napraviti pjesmu nego ne napraviti Samo Kapetane, mislim da kasniš sa time za ovaj Euro. To je trebalo iskoristiti euforiju nakon Portugala i tada izbaciti video. Ako je pjesma zarazna mislim da bi gorila dosad. E sad pošto već kasniš i s obzirom na rezultate i igru možda pametnije da pričekaš kad se plasiramo na svjetsko u Sjevernoj Americi pa da onda izbaciš. Hvala kolege na postovima, slažem se s vama. Ne mogu čekat jer nije prvi put, uvijek kad bih ovako čekao blizinu nekog natjecanja, redovito bi me ipak preskakalo, nekim čudom. Kanim nešto napraviti prošli Italiju ili ne, bila vesela pjesma il tužna, javit ću vam. Ako imaš ekipu koja će pjevat tu pjesmu, ok, ako nemaš, ha čorak. Moraš znati da pjesma ima svoj najbolji trenutak, kad to prođe jeb... se svakom za pjesmu...e moj Kapetane
|
|