|
Post by adslammer on Jun 21, 2024 8:17:18 GMT 1
Dakle, vjerujem da je to sve točno što ste oboje rekli, ali to bi bilo ok kad bi ta polovna gitara stvarno bila u tako odličnom stanju. Ja naprimjer ne bi mogao tako na brzinu ustanoviti u kakvom je stanju gitara jer nemam iskustva. Mogao bih vidjeti samo osnovne stvari, jesu li pragovi potrošeni, jel vrat na oko ravan, jel ima nekih mehaničkih oštećenja i tako, ali za ostalo nisam maher, tako da ako kupim novu barem znam da me nitko nije zaj... pa makar i nije sve savršeno namješteno na njoj. O tvojoj ponudi mogu razmisliti, nije mi nikakva žurba. Imam svoju jeftinu Encore gitaru koja mi na sluh zvuči kao da je u skladu sa tonovima koji trebaju biti iako vjerojatno nije sto posto precizna. Muči me jedino što mi prva i druga žica malo zvone i mislim da je to zbog potrošenih pragova jer imaju udubljenja ali tako je kako je, ignoriram te čudne zvukove To i jest dovoljno ako stvarno to možeš uočiti dobro. Najveći trošak je nivelacija ili pak mijenjane pragova dok sve ostalo i nije toliko, te je bitno da šipka radi dobro da se vrat da štelati, sve ostalo se da relativno jeftino složiti. Na toj Encore bi prvo trebalo složiti setup da ti žice ne zvone jer one tako zapravo i rade ta udubljenja, a sad s obzirom koliko su velika možda i mogu ostati tako ili ih treba nivelirati.
|
|
|
Post by scartissue on Jun 26, 2024 16:27:50 GMT 1
s obzirom da smo u mjesnoj birtiji, uz pivu ili dvije može svatko reći iz iskustva ili iz nekih drugih razloga, koji stratokaster bi uzeli za nekih 300 eura (max 350)? Ili npr. da li je bolje uzeti Squier ili Ibanez? Itd.
Ako možeš nategnuti 400 €, Squier 40th Anniversary Strat je trenutno na akciji u Varaždinu u Loopu za ~ 390€. Probao sam isti , samo plavi, ne sunburst u Music Shop No.1 u ZG-u ... Meni je to okej gitara za novce. Doduše, probao sam ju kroz jako dobro pojačalo pa je moguće da sam precijenio dojam. Ali 40th Anny bi trebao biti " malo bolji Classic Vibe ".
Nego, da ne otvaram novu temu: kakva iskustva imate s 10 godina starim pedalama? Koliko dugo elektronika u pedalama može trajati? Hvala.
|
|
|
Post by gajba on Jun 26, 2024 17:11:26 GMT 1
A zavisi od više faktora,koliko je često koristiš,o samoj kvaliteti pedale,jel košta 50 ili 200 eura...mislim da nemam ni jednu koja je toliko stara jer sam ih mijenjao u međuvremenu al su blizu,možda su neke stare oko 8 godina,imam nekoliko kupovnih i nekoliko koje sam sam radio i još uvijek sve normalno rade.Tak da mislim da mogu bez problema raditi 10 i više godina,ak nije neki totalni šrot.
|
|
|
Post by scartissue on Jun 26, 2024 17:17:16 GMT 1
Hvala na info.
|
|
|
Post by motorizer on Jun 27, 2024 10:28:14 GMT 1
Nego, da ne otvaram novu temu: kakva iskustva imate s 10 godina starim pedalama? Koliko dugo elektronika u pedalama može trajati? Hvala.
u načelu ne bi trebalo biti problema ako je pedala dobra. eventualno bi mogao otići prekidač ako je jeftin.
|
|
|
Post by gstaraz on Jun 28, 2024 5:36:35 GMT 1
nisam inače fan pedala, ali onih par što imam, imaju rekao bih nekih 40 godina i rade sve bez greške... naravno, za uzet u obzir da su i relativno malo korištene (brand je "BOSS" )
|
|
|
Post by beerman on Jul 2, 2024 17:58:44 GMT 1
Gitaristi mili i dragi, evo jedno bezvezno pitanje. Ako uzmemo da je osnova znanja nekih 8 osnovnih akorda (plus sedmice) iz kojih proizlaze barre akordi koji se nižu od kraja vrata prema gore i ti barre akordi imaju četiri tipa hvata, prvi je od F (durovi) prema gore, drugi niz isto ali bez g žice, treći niz je tipa A mol sa barreom redom po vratu i četvrti je tipa A dur počevši od B dura redom po pragovima. Jel to znači da je to ukupno preko 50 akorda koje čovjek u tom slučaju zna?
Vjerojatno sam to nejasno objasnio ali možda netko skuži. Za pojašnjenje prilažem video gdje je čovjek to jednostavno objasnio
|
|
|
Post by gstaraz on Jul 3, 2024 14:28:15 GMT 1
za brojku neznam jer nastojim matematiku držat što udaljenijom od sviranja, ali u principu, se svi ti akordi ponavljaju kako se mičeš po vratu u nekom lako prepoznatljivom patternu, tako da niko ni ne razmišlja o njima.
Moj pogled na to je da ima više akorda nego što ima patterna... položaj (forma) u kojem možeš složit 3-4 prsta nije beskrajan, tako da je to jako intuitivno i lako za usvojiti. - zapamtiš tih par formi kako si složio prste i to je to.. poslije dodaješ ili skidaš sta ti treba, i mičeš ruku po vratu di ti u tom trenutku odgovara. Bitno je biti svijestan da svaki akord možeš odsvirati na bilo kojem pragu, i ovisno o položaju na vratu svi će imati drukčiji feel, bez obzira što su to uvijek isti akordi.
Npr, imaš neki "doublestop" na 7 pragu... logički i praktično je da češ ga popratiti sa akordom koj je negdije blizu te pozicije (izuzetci naravno uvijek postoje).
Sve to uglavnom dođe prirodno nakon nekog vremena (relativno brzo - godinu dve, ako se zezaš i sviruckaš samo kad te uhvati gušt... a ako si "man on the mission" i zapeo si vježbat 14 sati dnevno, to sve u par mjeseci uđe u krv) ...uvijek će postojat akordi koji "nisi ni znao da postoje" al to pomalo sa vremenom hvataš kako mjenjaš stilove, istražuješ druge žanreve itd...
|
|
|
Post by beerman on Jul 4, 2024 7:03:16 GMT 1
Da, nešto tu ipak nije tako jednostavno jer bi u suprotnom i netko tko prvi put u životu uzme gitaru u ruke već za deset minuta bi naučio 12 akorda što nekako nije logično
|
|
|
Post by gstaraz on Jul 5, 2024 14:43:30 GMT 1
fora je u sviranju gitare, ne toliko zapamtiti imena akorda, več pokušat zapamtiti zvuk kojeg određen polozaj prstiju proizvede... Srečom radi se o stvari koju ne učiš svijesno kao matematiku ili slično, več se vremenom pomalo desi samo od sebe kako sviraš. Stvore se pomalo neke nove neuronske veze koje spoje položaj nn vratu, forma (oblik) kako si posložio prste i zvuk koj se proizvede... znači kad položiš tri prsta negdije na vratu, znaš unaprijed kako će zvučati, prije nego li odsviraš i čuješ zvuk. Desi se u stvari da imaš u glavi neki zvuk, staviš prste na vratu i odsviraš baš taj sound, bez obzira što još niti neznaš ime tog akorda ili hvata... naravno dovoljno je tren pogledat prste kako stoje i znaš i ime akorda ili varijante, ali poanta je da u biti znaš koj zvuk je gdije na vratu.
... treba za to dosta vremena (godina), ali to je nekakav "milestone" di kad ga dostigneš možeš reči "upoznao sam taj instrument" i onda ostane samo tvoja kreativnost kao parametar koj će te vodit kroz glazbu.
Pošto je proces dosta dugačak, postoje naravno kratice koje će ti dozvoliti da sviraš nešto smisleno, dok se ne desi to novo umreživanje mozga, no i to je zabavno, i ima svoje čari
|
|
|
Post by beerman on Jul 5, 2024 15:44:40 GMT 1
Shvaćam, hvatovi i nazivi akorda su samo pola znanja, treba usvojiti i njihovu intonacijsku povezanost tj. harmoniju. Kod osnovnih akorda sam to već poprilično savladao, ali kad krenem prema sredini vrata tu se gubim jer ne mogu na brzinu povezivati one koji mi trebaju, mogu jedino naučiti redoslijed iz neke lekcije i tako odsvirati, ali znam da to nije baš majstorski nivo sviranja
Btw. ne treba ovo shvatiti kao reklamu nego čisto kao informaciju. U Čakovcu imamo za nas ljubitelje glazbe najveći centar (prodavaonicu) glazbenih instrumenata, nisam siguran koliko dugo to već postoji, ali vrijedilo bi otići barem u razgledavanje, pa ako netko ne zna sad zna. Inače, uvijek kad sam u blizini takvih trgovina volim svratiti i malo razgledavati iako od mene nemaju velike koristi, ja pola sata razgledavam, a na kraju kupim samo žice ili neku sitnicu
|
|
|
Post by motorizer on Jul 5, 2024 17:21:15 GMT 1
kako se zove ta trgovina?
|
|
|
Post by gajba on Jul 5, 2024 17:28:25 GMT 1
kako se zove ta trgovina? Eurounit,dost veliki prodajni prostor.Bio je i u Zagrebu na Ilici ali se zatvorio prije nekoliko godina.
|
|
|
Post by beerman on Jul 5, 2024 17:31:48 GMT 1
kako se zove ta trgovina? EURO UNIT. Ima tih EURO UNITA još po nekim gradovima, ali ta u Čakovcu je najveća kolko mi je poznato. Nisam bio tamo, ali vidio sam neke reklamne videe i čini mi se da je stvarno ogromna pa sad ako je netko bio tamo od nas sa foruma može više reći
|
|
|
Post by gajba on Jul 5, 2024 17:39:38 GMT 1
kako se zove ta trgovina? EURO UNIT. Ima tih EURO UNITA još po nekim gradovima, ali ta u Čakovcu je najveća kolko mi je poznato. Nisam bio tamo, ali vidio sam neke reklamne videe i čini mi se da je stvarno ogromna pa sad ako je netko bio tamo od nas sa foruma može više reći Bio sam više puta tamo,imaš širok izbor svega i svačega.Od gitara su imali u ponudi širok izbor Fendera,Jacksona,Charvela,Ibaneza...Baš sam si ove godine tamo kupio kad sam bio u prolazu novi štimer,prošle godine sam kupio tamo još jedno pojačalo jer ga nije bilo u Zagrebu.
|
|