Rudi
Moderator
|
Post by Rudi on May 31, 2024 16:31:31 GMT 1
|
|
|
Post by beerman on May 31, 2024 17:10:36 GMT 1
Eto Rudi kad si već stavio starogradske, prva asocijacija mi je starogradske zagrebačke šansone i bilo bi lijepo svirati te legendarne pjesme u nekom finom restoranu, siguran sam da bi se to ljudima jako svidjelo. Zagreb je moj grad iako živim dvadesetak km u okolici, ali jednostavno u Zagrebu sam svoj na svome i volim taj stari štih Zagreba
|
|
Rudi
Moderator
|
Post by Rudi on Jun 1, 2024 12:29:49 GMT 1
Daaa, stjecajem okolnosti više nema takvih mjesta koja imaju dobro klopu, domaći štih i dobre muzičare. Povremeno se da naći neki restač koji 'uloži' malo više sredstava, ali to dugo ne traje.
|
|
|
Post by adslammer on Jun 3, 2024 9:58:15 GMT 1
Ne znam ide li ili ne u starogradske, ali ova pjesma zbog spota koji prikazuje stari Zagreb kakav je nekad bio me ipak asocira. Inače ta pjesma je bila himna na mojoj momačkoj jer je moj frend to pustio na jednom druženju prije i starog je spot vratio u to neko doba prije i skinuo on pjesmu i tako svirali te dane i eto pjesma postala himna!
|
|
Rudi
Moderator
|
Post by Rudi on Jun 4, 2024 15:52:06 GMT 1
Kad smo već kod tih starogradskih, domaćih tema, evo mene sa veteranima Folklornog Ansambla Zagreb-Markovac u Lisinskom prije par godina.... Attachments:
|
|
|
Post by beerman on Jun 5, 2024 15:11:42 GMT 1
Rudi folkloraš! Pokušavam odgonetnuti što znači 'Žnjačke'?!
|
|
Rudi
Moderator
|
Post by Rudi on Jun 6, 2024 12:10:03 GMT 1
Povijesno gledano ide ovako: Za naše pretke najvažnije je bilo preživjeti! Zato su se molili Bogu, da ukroti prirodne sile koje je stvorio i kojima vlada, te ih učini ljudima na korist, a ne na štetu. Te molitve su izražavali u obrednim pjesmama. Nakon toga su došle sjetvene, žnjačke/žetvene, te na koncu i ljubavne i šaljive pjesme.
|
|
|
Post by beerman on Jun 7, 2024 12:46:53 GMT 1
Sad mi to ima smisla, ali nije mi uopće palo na pamet da to ima veze sa žetvom. Mislio sam da su to neke žene folklorašice koje se nazivaju 'Žnjačke'
|
|