|
Post by motorizer on May 11, 2024 8:03:28 GMT 1
svi znamo da različite vrste drva, kao i različita kvaliteta iste vrste drva utječe na zvuk. međutim, kako se u to uklapa ovo? ( obavezno pogledajte video do kraja prije donošenja zaključka!) ipak, primjeti se određena razlika u zvuku prave gitare i "air" gitare, kao i prave gitare i one od daske, ali dosta suptilnija nego bi se očekivalo. možda je ta razlika čak samo zbog položaja ruke kod sviranja? kako to, kako to?
|
|
|
Post by adslammer on May 14, 2024 14:50:40 GMT 1
Pa jasno je da ako gledamo električnu gitaru za sebe da većina karakteristike zvuka će doći iz samih pickupova jer ipak to je električni instrument. Zatim iz elektronike, zatim iz debljine žica i tuninga jer to je ono što proizvodi tonove, a zadnje dolaze svi oni ostali faktori koje navodi pa i taj tonewood koji je primjetan više možda u boji sounda i nekim overtonevima koje svatko i ne čuje. Tako da nikad se nije niti reklo da drvo gitare značajno utječe na ukupan zvuk gitare, ali također evidentno je da utječe, kome je tih 1-2% bitno to je za procjeniti svakom zasebno. Kažem 1-2% iz razloga što pored samog instrumenta koji je električni u biti glavnina sounda koji gitaristi vole dolazi i utjecan je od pojačala i zvučnika te pedala koje se koriste za efekte. Cijela gitara kao cjelina je možda 30% sounda i to je većinom do pickupova. Bilo bi zanimljivo baš kvantificirati koliko posto utjecaja ima koji dio u lancu nekog sounda.
|
|
frus
Moderator
|
Post by frus on May 14, 2024 16:22:10 GMT 1
Ne znam, evo bas sam bio kod frenda graditelja i probo jedno 5 telaca koji su imali isti bridge pickup (neck je varirao) svi su zvucali razlicito Ovo je on: hollowtoneguitars.com/
|
|
|
Post by adslammer on May 15, 2024 9:30:28 GMT 1
Pitanje je udaljenosti pickupa od žica (bass i treble strane) to uz sami pickup je krucijalno za zvučnu sliku.
|
|
|
Post by baywatch7 on May 15, 2024 10:36:55 GMT 1
kako je bejvoč jednom dok je bio mlad i suvisao pametno rekao, stvari kreću od početka, a tumače se od kraja 🤣
ili kako je kolega Dušan jednom pametno rekao ... hmmmm, ne sjećam se više šta, ali sam siguran da je bilo pametno i promišljeno 😊✌
naime a u kontekstu moje pametne izjave, za zvučnu sliku najzaslužniji je, jel, pa zvučnik, zato i govorimo o zvučnoj slici 😜 daljnje razlaganje teorije bi išlo na način da je tu najvažnija zvučna kutija sa zvučnikom/zvučnicima, koje su punjene od strane pojačala, koji je putem kabela kroz procesore/pedale punjen od strane gitare, napravljene od nekog materijala, ovdje recimo od drva, a koja impuls od vibracije žica kupi preko pikapova
e sad način trzanja žica utječe na frekvenciju žice, mjesto na kojem trzneš žicu utječe na frekvenciju žice, duljina slobodne skale utječe na frekvenciju žice, debljina žice utječe na frekvenciju žice, sedlo utječe, nut utječe, tuneri utječu ... itd
sad zamislite da svaku komponentu lanca razbijemo na proste faktore zaključak bi vjerojatno bio da na zvučnu sliku najviše utječe da li smo dobre volje ili nismo
|
|
|
Post by motorizer on May 15, 2024 10:38:29 GMT 1
našao sam i video sa osvrtom Puhovskog na prvi video...
|
|
frus
Moderator
|
Post by frus on May 15, 2024 11:22:21 GMT 1
Kako to da (dobar) telac twanga bez obzira jel mu stavis tele pickup ili humbucker, a npr LP ili strat ne? A opet, neke bolt-on gitare u obliku telca uopce ne twangaju Sve je to misterija
|
|
|
Post by adslammer on May 15, 2024 11:41:24 GMT 1
Lik je točno rekao što i ja u vezi gitare što je bitno za sound. Pratio sam ga nekoć pred 4-5 godina, dosta dobro rezonira stvari i razumije se u sound gitare
|
|
|
Post by dusansk on May 15, 2024 19:59:43 GMT 1
E, tako... kako je bejvoč jednom dok je bio mlad i suvisao pametno rekao, stvari kreću od početka, a tumače se od kraja 🤣 ili kako je kolega Dušan jednom pametno rekao ... hmmmm, ne sjećam se više šta, ali sam siguran da je bilo pametno i promišljeno 😊✌ naime a u kontekstu moje pametne izjave, za zvučnu sliku najzaslužniji je, jel, pa zvučnik, zato i govorimo o zvučnoj slici 😜 daljnje razlaganje teorije bi išlo na način da je tu najvažnija zvučna kutija sa zvučnikom/zvučnicima, koje su punjene od strane pojačala, koji je putem kabela kroz procesore/pedale punjen od strane gitare, napravljene od nekog materijala, ovdje recimo od drva, a koja impuls od vibracije žica kupi preko pikapova e sad način trzanja žica utječe na frekvenciju žice, mjesto na kojem trzneš žicu utječe na frekvenciju žice, duljina slobodne skale utječe na frekvenciju žice, debljina žice utječe na frekvenciju žice, sedlo utječe, nut utječe, tuneri utječu ... itd sad zamislite da svaku komponentu lanca razbijemo na proste faktore zaključak bi vjerojatno bio da na zvučnu sliku najviše utječe da li smo dobre volje ili nismo...
|
|
|
Post by gstaraz on May 17, 2024 20:18:28 GMT 1
definitivno je ovo šta je baywatch7 napisao, totalno dočarava zvučnu sliku
no eto, to je stvarno tema koje sam se u prošlosti ozbiljno bio uhvatio i odvela me na milion strana, svaka po sebi zanimljiva do boli...
Odgovor na faktor oblika na kraju sam našao u "svetoj geometriji", i nekako mi je djelovala naj smislenija
dok drvo je več totalni cirkus... koja vrsta, kolko staro, pod kojim uvjetima stareno, kako rezano, od kojeg djela drva, od koliko starog stabla, dali je raslo kraj mora ili na "himalaji", kristalizacija u samom drvu, ....mislim da bi samo stranica foruma trebala za navesti sve faktore koje se mogu uzeti u obzir kad o njemu pričamo u kontekstu tona i izrade gitare... ...pa vrat koj je na to tjelo spojen i opet 100 mogučnosti... bridge, nut itd, itd...
neki moj zaključak je na kraju bilo da Martin gitara zvuči svaka kao Martin gitara, iako svaka različito, ali kad ih čuješ znaš da je to Martin Yamaha isti tako, zvuči kao Yamaha
Pa kad se čovjek odluči kakav mu se zvuk sviđa, ako nema para za Martina ili šta god je več odabrao, cilj bi bio naletit na taj sound među "jeftinjacima" tipa Epiphone i sl. di na 100 gitara, nađeš nekih 15 dobrih, a među tih 15 postoji šansa da ćeš naletit na jednu koja ima ton koj ti se sviđa
(ili naravno, pare u ruke i pravac u kupovinu, bez obzira na cijenu ko može)
|
|
|
Post by motorizer on May 18, 2024 9:10:24 GMT 1
Pa kad se čovjek odluči kakav mu se zvuk sviđa, ako nema para za Martina ili šta god je več odabrao, cilj bi bio naletit na taj sound među "jeftinjacima" tipa Epiphone i sl. di na 100 gitara, nađeš nekih 15 dobrih, a među tih 15 postoji šansa da ćeš naletit na jednu koja ima ton koj ti se sviđa jel još imaš Lucille i onog Prophecy-ja?
|
|
|
Post by gstaraz on May 18, 2024 13:52:54 GMT 1
je, još su samnom... Lucille sviram naj češče a prophecy sam sredio, ubacio Gibsonove magnete sa zlatnim coverima, pickguard i možda zasvirao par sati na njoj... skontao sam da ima pol milimetra pre širok i šireg radijusa vrat za moje prste, tako da ću ju jednog skorog dana vjerovatno prodat. znam da pol milimetra širine apsurdno zvuči kao razlog, al jbg. baš mi radi toga ne leži savršeno... za sound nemam šta reči, ali konfor nije za moju ruku... a totalno mi žao, jer ima onu mrvicu duži vrat od klasičnog LP-a i extra prag, što pvuče spoj vrata i tjela malo više i dobiješ dostupniji 12 prag... (neki feeling između LP i SG gitare)
Tokai me razmazio godinama, jbg
|
|
|
Post by dusansk on May 27, 2024 20:12:41 GMT 1
Ooooooo... Ovo je vrlo decentno.
|
|