|
Post by beerman on May 14, 2024 13:40:27 GMT 1
Evo da i ovdje dodamo nešto. Možda iskusni gitaristi znaju u čemu su neke razlike u hvatanju istog akorda, ali neiskusnim i početnicima je to nejasno. Npr. G dur je prikazan kao hvatanje 6. 5. i 1. žice, ali negdje je uz ove tri dodan hvat 2. žice. Zašto je to tako?
|
|
frus
Moderator
|
Post by frus on May 14, 2024 16:13:34 GMT 1
Razlika je sto u prvom slucaju sviras "H" (sto je terca od G dura), a u drugom "D" (sto je kvinta) I jedan i drugi su G dur, samo lagano razlicito zvuce. Odsviras koji ti bolje zvuci u toj pjesmi
|
|
|
Post by beerman on May 15, 2024 9:21:55 GMT 1
a to je to...i dalje mi nije baš sve potpuno jasno, ali malo mi je jasnije
|
|
|
Post by baywatch7 on May 15, 2024 10:40:47 GMT 1
G dur u pjesmama AC DC-a ide bez pete žice 😜
kako to brutalno dobro zvuči
živio G dur, najzvučniji od svih akorda, neka mi E mol ne zamjeri ovu digresiju
|
|
|
Post by baywatch7 on May 15, 2024 10:51:51 GMT 1
Evo da i ovdje dodamo nešto. Možda iskusni gitaristi znaju u čemu su neke razlike u hvatanju istog akorda, ali neiskusnim i početnicima je to nejasno. Npr. G dur je prikazan kao hvatanje 6. 5. i 1. žice, ali negdje je uz ove tri dodan hvat 2. žice. Zašto je to tako? Probaj recimo na C dur i na F dur dodati mali prst na treće polje e žice pa ćeš spoznati dio magije Davida Gilmoura
|
|
|
Post by motorizer on May 15, 2024 10:55:23 GMT 1
živio G dur, najzvučniji od svih akorda, dašta
|
|
|
Post by motorizer on May 15, 2024 11:07:34 GMT 1
a to je to...i dalje mi nije baš sve potpuno jasno, ali malo mi je jasnije evo ti malo detalja oko G dur oblika i njegovih varijacija, da sad ne prepisujem: G dur
akord se sastoji od najmanje 3 tona. u slučaju G dura, to su G, B (iliti H, kako ga tko već zove) i D. kada sviraš taj akord u verziji sa tri prsta, imaš tonove (od najdeblje prema najtanjoj žici) G-B-D-G-B-G. u verziji sa 4 prsta (sa 2. žicom), to je G-B-D-G-D-G. isti je akord, svi tonovi su tu ali u različitim "omjerima/oktavama", pa drugačije zvuči. terca i kvinta su "intervali" - razlika u visini od osnovnog tona "prime" (u ovom slučaju od G.). 1 – G – prima 2 – A – sekunda 3 – B – terca 4 – C – kvarta 5 – D – kvinta 6 – E – seksta 7 – F – septima 8 – G – oktava kad već to spominjem, imaš i one "powerchordove" iliti 5-ice koje se sviraju na samo dvije žice. to su krnji akordi jer nemaju 3 tona nego sam dva - primu i kvintu, i tako "zamjenjuju" i dur i mol. zvuče dobro pod distorzijom, ali na cleanu baš i ne jer im nedostaje bogatstva tonova.
|
|
|
Post by adslammer on May 15, 2024 11:56:23 GMT 1
G dur u pjesmama AC DC-a ide bez pete žice 😜 Ali s drugom žicom na kvinti!
|
|
|
Post by beerman on May 16, 2024 8:51:48 GMT 1
a to je to...i dalje mi nije baš sve potpuno jasno, ali malo mi je jasnije terca i kvinta su "intervali" - razlika u visini od osnovnog tona "prime" (u ovom slučaju od G.). 1 – G – prima 2 – A – sekunda 3 – B – terca 4 – C – kvarta 5 – D – kvinta 6 – E – seksta 7 – F – septima 8 – G – oktava na tonovima mi je lako shvatiti te intervale jer je ton samo jedan ton, ali na akordima sam zbunjen jer akord ima više tonova pa ne kužim kako intervali idu u tom slučaju...teorija mi je ponekad zamorna pa se baš ne trudim baviti puno s tim, više volim na divlje naučiti svirati, onako vizualno po pamćenju pozicija na vratu
|
|
|
Post by motorizer on May 16, 2024 10:03:43 GMT 1
ni meni teorija nije jača strana... poznajem tek osnove osnova, onoliko koliko mi je potrebno da znam otprilike što radim, i da raznorazne akorde, "lickove" ili dijelove sola mogu prepraviti i odsvirati na svoj način. pri soliranju koristim samo mol-pentatonsku/blues ljestvicu, druge ljestvice sam pokušavao koristiti ali sam odustao jer mi ne stvaraju gušt kao mol-pentatonska. možda je to zato jer je ona jednostvna pa sam djelomično pohvatao neku njenu "logiku", a kod drugih to nisam uspio. drljao sam isključivo po powerchordovima do nedavno, kada sam pomalo počeo uvoditi i normalne akorde i to zato jer sam počeo sve više koristiti overdrive umjesto distorzije. akordi sa pogođenim overdriveom mogu zvučati ljepše nego powerchordovi, dok sa distorzijom i bržim sviranjem to većinom nije slučaj. nekoliko godina ćeš funkcionirati tako da vizualno pamtiš pozicije po vratu, a vremenom ćeš već unaprijed znati koji ton ili melodiju ćeš dobiti kada nešto sviraš na nekim pozicijama. to je sve dio procesa... samo neka se svirucka
|
|
|
Post by Username on May 16, 2024 14:47:19 GMT 1
Vrlo jednostavno Ima 7 nota u zapadnoj glazbi. Koja god ljestvica nas zanima krenemo od te note po abecedi npr C dur ljestvica C d e f g a b Koristeći intervale dobit ćemo dur akord. Dur se dobiva intervalima 1 - 3 - 5 Kreće se od root note koja je u ovom slučaju C , tri intervale od C su E i peti intervale od C je G Dakle cdur - C e g Hoćeš mol, tercu spustiš- C, Eb, G. Tako nastaju jednostavni akordi, kompliciraniji na slicnom principu ali je bolje imati piqno tipkovnicu jer je tamo to najlakse razumijeti.. Muzika je jednostavna matematika i brojenje do 7
|
|
|
Post by Username on May 16, 2024 14:58:55 GMT 1
Moje mišljenje je da je teoriju lakše razumijeti na pianu jer su note intuitivne i po redu... Ne treba to biti ko zna kakav piano, najobicniji dječji sintesajzer za 10e je i više nego dovoljan. Kasnije je onda to lakše primijeniti na gitari.
|
|
|
Post by Username on May 16, 2024 15:40:24 GMT 1
Ili složeniji akordi npr uzmimo G, već naveden. G major ljestvica - g, a, b, c, d, e, f# 1-3-5-7 G, b , d, f, dodali smo akordu septimu i imamo Gmaj7 akord Ako gledaš mol ljestvicu spuštaš septimu i dobivas G7 akord. Vrlo jednostavno samo treba držati pravila ljestvica, dur - mol , da ne pobrkao povisilice i snizilice Dalje sve ide lako. Za improvizaciju npr, pogotovo jazz, treba to ne znati teoretski već imati u osjecaju. Pa je učenje teorije uvijek dobra stvar za svakog općenito muzicara
Ja je isto ne kuzim kako treba ali trudim se, zanimljiva je i uvijek dobro dodje
|
|
|
Post by beerman on May 16, 2024 15:44:16 GMT 1
motorizer da, kad jednom izvježbaš šemu neke melodije možeš ju svirati na bilo kojem dijelu vrata jer su tonovi skoro uvijek jednako raspoređeni, razlika je negdje za jedno polje, ali to čuješ da ne štima pa se pomakneš na polje do njega...dobro je znati pentatonsku ljestvicu jer se oko nje dosta toga može kombinirati
username kad to ovako objasniš počinje mi biti jasnije, ali onda opet zanemarim to pa izgubim te podatke...stvar je u tome ako ne znam koja mi je korist od npr. znanja o tvorbi akorda onda mi se ni ne da razmišljat o tome, ali onaj tko to sve dobro razumije, on zna i zašto je to važno znati
|
|
|
Post by Username on May 16, 2024 15:46:35 GMT 1
Ispravak, fali edit na forumu Gmaj7 g, B, d, f# (zaboravio dodati ljestve, sharp) Dok je G7 g, b, d, f Po pravilima ljestvice
Iako akordi nastaju iz ljestvica i ljestvice iz akorda - kokoš ili jaje Ipak su prve ljestvice i na njih se bolje osloniti radi lakšeg razumijevanja.
|
|