|
Post by motorizer on Apr 22, 2024 14:51:02 GMT 1
ima li ko iskustva sa ovom spravicom? razmišljam da je nabavim, pa bi htio da me netko (od)govori treba mi zbog delaya i reverba. ono što sam čuo po netu zvuči ok, ali opet mnogo toga sam ja na netu čuo da je ok, a kad bi u to spojio gitaru bi bilo vez veze... Zoom MS-70CDR
|
|
|
Post by motorizer on May 8, 2024 13:58:18 GMT 1
na kraju sam kupio Zoom MS-50G , stiže za par dana. jedan moj prika koji ima bolji sluh od mene je ima i zadovoljan je sa nekoliko chorusa, delaya i reverba u toj spravici. MS-70CDR se nigdje ne može naći jer je izašao novi model MS-70CDR+ i koji košta oko 180 eura što je dosta više od onoga što sam planirao. polovni stariji model se dao naći za 60-80 eura po oglasima. također nova verzija MS-50G+ košta oko 150 eura. međutim, Zoom je izbacio novi firmware za stari MS-50G i software sa kojim se na njega mogu ubaciti svi efekti iz MS-70CDR. ostaje jedina razlika što 70ka ima stereo ulaz i stereo izlaz a 50ka stereo izlaz i mono ulaz, što je meni sasvim ok. nova 50G+ verzija nema tu opciju za ubaciti sve dodatne efekte, i nedostaje joj veliki broj delayeva i reverba, pa mi nije zanimljiva. osim što 70ka ima stereo ulaz, to je isključivo procesor za modulacije i prostorne i vremenske efekte, dok 50ka ima u sebi i driveove, preampove, cabove i simulacije pojačala ali i znatno smanjen broj efekata koji ima 70ka. pošto mi ništa od driveova, preampova i kabineta ne treba, jer koristim drive i preamp sa svojih pojačala, a cabove iz Mooer Radar IR, njih ću izbaciti i ubaciti samo ono što mi iz 70ke zvuči zanimljivo. uz to, ti driveovi od Zooma mi nikada nisu bili neka velika sreća, većina toga mi je zvučala bezveze. ovako ću sa pedalboarda izbaciti trenutne delay, reverb, eq i tuner pedale i zamijeniti ih ovih Zoomom u FX loopu. lošiji od postojećih pedala ne mogu biti, pa mislim da će to biti ok kombinacija... nek se dijete igra sa igračkama...
|
|
|
Post by motorizer on May 15, 2024 10:30:19 GMT 1
stigla igračka... tko će sad dočekati kraj radnog vremena
|
|
|
Post by adslammer on May 15, 2024 11:22:14 GMT 1
Ne znam zašto kažeš da lošiji od pedala ne mogu biti jer danas i kineske pedale dosta dobro zvuče. E sad zoom sam imao nekad davno g1x i g2, i mogu reći da drive sekcija je bila loša, ali zato modulacijski i prostorni efekti su bili solidni i mislim da većina tih digitalnih naprava ih ima dobre. E sad ako baš ti efekti ti moraju biti ono full kvalitetni, vjerojatno ima boljih izbora, ali meni nekako je bitno samo da mi ti efekti malo pobojaju zvuk sa svojim efektom koji daju, a da mi ne mijenjaju bazni ton previše pa ono možda i nisam previše mjerodavan za njih
|
|
|
Post by motorizer on May 15, 2024 11:54:29 GMT 1
imam par jeftinih TC Electroics pedala za delay i reverb kojima nisam zadovoljan. recimo reverb mi se zamulja na većoj glasnoći i nema one ugodne zaokruženosti i punoće, bez obzira koliko malo ili mnogo ga dodao. delay mi recimo promijeni ton.
bio sam kod jednog prike koji je inače stvarno jak što se tiče sluha, ukusa i iskustva sa raznim zvukovima, i koji mi je pokazivao svoje spravice. poslušao sam kod njega svakakve pedale, čak i analogni lampaški delay. i isprobali smo ovaj Zoom, kojeg nikako da proda jer po njegovom mišljenju ta spravica stvarno daje puno za vrlo malo para, a ima barem još 30-ak pedala uz nju. i stvarno, tu ima i delaya i reverba kakvog ne bi mogao dobiti u nikakvom scenariju iz svojih pedala. ne u smislu nekih ekstra zvukova kao npr shimmer reverb ili slično, nego kvalitetnog zvuka "osnovnog" reverba, čisto da se malo zaokruži zvuk i dobije neku mekoću, bez da se osnovni zvuk previše mijenja.
kada sam se vratio doma, iskopao sam iz kutija svoj stari Zoom G2.1u procesor za kojeg nisam više ni znao jel radi pošto ga nisam upalio barem 5 godina. spojim ga u FX loop i isprobam samo njegov digitalni delay i nekakav reverb, i to je stvarno zvučalo puno bolje nego moje pedale. a kako ti kažeš, driveovi na njemu su većinom bili loši, pogotovo hi-gain. tako da bi ova spravica mogla biti dovoljno dobra za ono što meni treba.
|
|
|
Post by adslammer on May 15, 2024 12:22:28 GMT 1
Da, skysurfer je poznat da boja i da nije baš nešto, ali delay bi trebao biti barem ok. Ali da nisu najsretnija rješenja koliko vidim po komentarima na netu. Nadam se da će te zoom zadovoljiti da uštediš malo mjesta na pedalboardu, a i da ne tragaš više
|
|
|
Post by motorizer on May 15, 2024 12:29:47 GMT 1
i ja se nadam
|
|
|
Post by motorizer on May 16, 2024 11:37:53 GMT 1
za sada bi rekao u vezi ove spravice - "to je to". sinoć sam cijelu večer isprobavao samo jedan reverb - "HD reverb", koji je bio prvi po redu i moram reći da sam oduševljen. bez obzira radilo se o cleanu, laganom overdriveu ili nafrljenom ACDC overdiveu, također i bez obzira na glasnoću pojačala, napokon imam reverb koji se čuje, koji se ne gubi, ne smeta i ne mulja. sviruckao sam od John Lee Hookera, ZZ-Topa, Whitesnakea i ACDC-a, i sve je zvučalo lijepo i novo, nije bilo potrebe za delayem... i što je najbolje, to je tek prvi reverb od njih 29... i 25 delaya, i još svega i svačega. usput sam našao programčić koji omogućava pojednostavljeni rad sa patchevima. sve što se radi je u realnom vremenu dok se pedala koristi, lako je podešavati sve parametre svakog efekta i hendlanje patch-eva. ide do 6 efekata po jednom patch-u. mogu se lako pojedinačno paliti i gasiti, a i ma i "line selector" koji omogućava da se pali ili gasi samo dio lanca pojedinog patcha. još ću ga probati spojiti i u liniju da čujem kakve su mu simulacije kabineta i preampova. ako se izabere nekakav preamp, može se podesiti izlaz (line level, amp-in, amp-FX loop), kao i vrste kabineta. kabineti mi i ne trebaju jer imam Mooer radar sa IR-ovima, ali kad je igračka tu, isprobat ću za svaki slučaj. u načelu sam ovo uzeo samo za FX-loop zbog reverba, delaya i eq-a. tuner na njemu dobro dođe, jer više ne moram imati posebnu pedalu za njega. s obzirom da u spravici postoji hrpa efekata, vjerojatno ću tu pronaći još nešto što bi mogao iskoristiti (chorusi, wah-ovi, ring, acoustic, orgulje, synth, octaveri, pitch, tremola, flangeri, phaseri, eq-ovi, kompresori, boosteri, driveovi, svašta-nešta šta prvi put vidim i slično...) tu je i program za ubacivanje ili brisanje efekata. sveukupno ih ima 170, a kapacitet pedale sa zadnjim firmware-om je 140 efekata. mislim da ću se dugo vremen družiti sa ovom spravicom, svaki dan ću isprobavati samo po jedan reverb, delay ili neki drugi efekt. vremenom ću postaviti i po koju kraću snimku pojedinog efekta koji mi se bude svidio.
|
|
|
Post by adslammer on May 16, 2024 11:55:07 GMT 1
Kaj se Reverba tiče, imao sam u nekoliko navrata tako sprave s raznim pa u konačnici i sada imam Marshall Rf-1 Reflector koji ima 7 vrsta reverba i uvijek dođem na to da su mi najdraži Spring i Plate Reverb. Spring vjerojatno jer sam oduvijek imao u marshallima spring tank za reverb, a Plate je jednostavno studijski tip reverba koji ne može da fali
|
|
|
Post by motorizer on May 17, 2024 10:50:41 GMT 1
jučer sam se igrao sa delayima i reverbima. ova spravica ima najmanje 10-ak reverba koji su prilično dobri, i još 4-5 "egzotičnih" koji nisu sa svakodnevnu uporabu ali zvuče prilično zanimljivo. to ću na kraju reducirati na 5-6 reverba sveukupno, od kojih 3-4 "radna" i 2 egzotična.
ima i 10-ak delaya, koji su svi bolji od mog starog delaya. i to ću reducirati na možda njih 3-4... jedan digitalni, jedan analogni i jedan modulacijski.
|
|
|
Post by adslammer on May 17, 2024 11:03:22 GMT 1
Još kad skužiš delay u delay pa to će biti fantazija... Počet ćeš i U2 svirati
|
|
|
Post by motorizer on May 17, 2024 11:29:44 GMT 1
to je za mene viša matematika, previše sam ja jednostavan za pohvatat nešto takvo. inače, ima ova spravica par delaya u tom stilu - "MultiTap delay", i "Dual digital delay"... a može se i postaviti do 6 istih ili različitih delaya u lancu (pa završit u ludnicu nakon 10 minuta slušanja te kombinacije )
|
|
|
Post by adslammer on May 17, 2024 15:04:58 GMT 1
Ma nije tako kompleksno, recimo na primjeru Pride, dakle ili ćeš staviti jedan delay od 420ms i odsvirati dvostruki strum brzo unutar tog intervala pa da se poduplavaju delayevi ili ćeš kao Edge staviti dva delaya, jedan na 420 ms, drugi na 450 ms taman da nisu previše razdvojeni da ima taj Tada-tada sound. Tak da eto bacio ti dvije brojke da te malo upecam na to
|
|
|
Post by motorizer on May 17, 2024 15:18:29 GMT 1
isprobat ću u stvari, bila bi šteta ne isprobati kad je već spravica tu... čak sam sinoć prvi put u životu upalio neku ambijentalu, i pokušao nešto brljati na gitari sa onim "egzotičnim" reverbima - shimmer, particle i sličnim, gdje okineš jednu notu i to se polagano pretvori u nešto što ne znam kako bi uopće nazvao... čak me je i žena začuđeno pogledala i pitala kako to da sviram tu vrstu glazbe onda sam krenuo dodavati i duge delay-eve u tu kombinaciju sa nekim modulacijama, pa sam sam sebe isprepadao sa zvukom koji bi izlazio iz pojačala
|
|
|
Post by motorizer on May 18, 2024 9:18:21 GMT 1
poigrao sam se ovaj put sa Zoomom u amp-in, i izgleda da ima i 10-ak driveova u ovoj spravici koji bi se dali iskoristiti, čak i nekoliko koja su hi-gain. mislio sam da će biti neiskoristivi kao i na prethodnom Zoom procesoru koji sam imao... ili je možda stvar u Joyo Tweedy pojačalu ? ovo bi moglo bit korisno kad idem na vikendicu da ponesem samo ovu spravicu i Mooer Radar IR, bez pojačala, pa to spojim na liniju.
|
|