|
Post by motorizer on Jul 18, 2024 21:41:43 GMT 1
Kako izgleda vaše bavljenje sviranjem, imate li posebnu prostoriju za to, svirate li skoro svaki dan ili rijetko, što svirate, zapisujete li tabove ili note kad smislite nešto svoje, snimate li se i što na kraju radite sa onim što ste dobro izvježbali, ostaje li to samo kao pucanj u prazno ili od toga ima nešto više? u dnevnom boravku, obično 5 puta tjedno po sat, dva, tri, kako kad... slično kso i Gajba, ni ja ne volim po ovakvoj vrućini svirati jer se oznojim. evo nisam takao gitaru već 3 tjedna. obično odsviram nekoliko covera za zagrijavanje uz glazbu sa linije, pa zatim uzmem učiti jednu stvar uz Guitar pro tabove, i nakon toga pustim sa YT nekoliko backing trackova uz koje improviziram. za kraj još koji cover i to je to. naravno, coveri često postanu improvizacija. bude tu raznolike glazbe, najviše rocka, metala i bluesa, ali znam skrenuti i u pop, country i svašta-nešta... rijetko kada snimam... netko bi mogao to nazvati pucnjem u prazno, ali ja volim raditi stvari zbog rada ili stvari samih, tako da ne tražim u tome nekakav smisao. jednostavno sviram iz hobija, uživam u zvuku i pokretima prstiju, i to je sve. ne bi mi smetalo da sviram sa nekim, ali radije ću svirati doma sam nego sa svakim.
|
|
|
Post by adslammer on Jul 19, 2024 8:11:35 GMT 1
Nekoć sam imao komp s audio interfaceom u sobi gdje su mi i gitare i pojačalo i sve sam uvijek imao spremno za snimanje. Većinom sam snimao covere pjesama na backing trackove koje sam inače izvodio s bendovima na probama. S bendom nekim ne sviram već dosta dugo, a evo jučer sam imao prvu probu s jednim novim. Trenutno imam sobu na katu koja nema klimu i vruće je za popizditi pa donesem ventilator da mogu svirati. Imam telku na koju pustim pjesmu ili backing track na Yt i peglam na pojačalu. Spustim glasnoću na nekih 80dB da bude podnošljivo. Inače jučer na probi svirali prosječno na 105dB, za moj ukus malo preglasno, nekako mi je najbolje oko 100dB, da lampaši pjevaju, a da nije preglasno. Ipak prostorija u kojoj smo bili je dosta velika i fino apsorbira zvuk pa nisu zujale uši kasnije... Kućni setup za snimanje ću ponovo namjestiti nakon ljeta pa ću neku svoju temu otvoriti. Što se tiče sviranja s drugima, meni je to uvijek stvaralo možda i najveće zadovoljstvo dokle god imam ljude uz sebe koji gledaju u nekom glazbenom smjeru kao i ja. Pod tim ne mislim da sviraju slično, upravo naprotiv da jedni druge nadopunjujemo, no međutim često se to svodi, ja ne sviram metal, ja ne sviram rock klasike, ja ne sviram ono što svi sviraju, ja bi alternativu, ja bi progresiju, ja bi samo jammao itd. Od toga po mom iskustvu najčešće nema ništa. Ako grupa ljudi u bendu nema isti cilj i ide ka tome, to se ne isplati održavati niti trošiti vrijeme, pa makar taj cilj bio puka zajebancija.
|
|
|
Post by beerman on Aug 26, 2024 20:48:24 GMT 1
Odgledao sam dva put Nedjeljom u 2 sa Davorinom Bogovićem i koliko god mi taj tip izgleda neozbiljan, volio bih sa njim biti u nekoj kombinaciji za svirku. Jebga, jednom se živi pa nek ide sve u 3pm. Jasno mi je da je to samo neka mašta, ali dok smo tu na ovom svijetu, guraj brate dok ide, krepat ćemo ovako i onako...i na žalost malo nam je vremena ostalo
|
|
|
Post by beerman on Aug 27, 2024 16:26:43 GMT 1
Čovjek kojem se očito nešto dogodilo u životu. Kad vidiš kako hvata žice lijevom rukom, oči se napune suzama, grlo se stegne
|
|
|
Post by scartissue on Aug 28, 2024 14:28:21 GMT 1
|
|
|
Post by beerman on Sept 3, 2024 16:06:36 GMT 1
Materijal za dobru svirku, ovo mi stvarno diže raspoloženje
|
|
|
Post by beerman on Sept 6, 2024 8:57:13 GMT 1
ova pedala u dućanu košta oko 1500 €, a na facebooku ima neka internetska prodaja gdje ju prodaju za 120 € (sto dvadeset)
što mislite jel to neka mućka, odnosno daš pare dobiš ništa ili dobiješ neku kopiju koja ni upola nije kao original
|
|
|
Post by scartissue on Sept 8, 2024 12:31:02 GMT 1
Definitivno mućka i prevara neke vrste.
|
|
|
Post by afrofeet on Sept 10, 2024 10:47:02 GMT 1
Ne dobiješ ništa, prevara sigurno.
|
|
|
Post by beerman on Sept 10, 2024 14:24:21 GMT 1
Ne dobiješ ništa, prevara sigurno. Da, vjerojatno je prevara. Ja sam ih pitao zašto je toliko jeftinije nego u dućanu, odgovor je bio da je to zato jer ide direktno iz skladišta gdje se izbjegavaju neki troškovi, ali ipak ne može biti toliko jeftinije kako god okreneš. To je neka muljaža
|
|
|
Post by beerman on Sept 13, 2024 10:44:01 GMT 1
Više ne znam jesmo li o tome raspravljali, ali ako netko ima volju objasniti nešto što mi ne sjeda u glavu.
Kad netko kaže prije početka pjesme 'idemo iz G dura', što to znači? Sviramo u G dur ljestvici ili počinjemo sa G dur akordom? Ako smo naučili tu pjesmu svirati u C dur ljestvici, čini se da nije baš tako jednostavno odmah se prešaltati u G dur ili neku drugu ljestvicu jer su to odmah neke druge pozicije na gitari. Ili ako inaće sviramo pjesmu iz C dur akorda i dalje po naučenom redu slijedećih akorda, a sad netko kaže idemo iz G dur akorda, kako odmah znati koji su slijedeći akordi u toj pjesmi? Više ne znam jel to nešto što je preteško shvatiti nekome tko nije napredni gitarist ili ipak nije tako komplicirano
|
|
|
Post by afrofeet on Sept 13, 2024 12:26:47 GMT 1
To znači da nećeš svirat možda u originalnom tonalitetu nego baš tako - iz G-dura. Da, to znači da se moraš znati prešaltati u drugi tonalitet. Obično ako počneš s tim g-durom onda znači i da sviraš u toj ljestvici tj. tonalitetu. Da bi to mogao na licu mjesta, trebao bi biti ili vrhunski glazbenik ili da imaš uvježbanu tu određenu stvar u više tonaliteta.
|
|
|
Post by beerman on Sept 13, 2024 17:09:44 GMT 1
Ok Afrofeet. To je u osnovi to, ali ako još netko ima što dodati, neki koji su svirali po svadbama i sl. mogu slobodno reći kako to sve funkcionira, znači, sviranje u različitim durovima i molovima i zašto uopće mijenjati tonalitet od originala
|
|
|
Post by motorizer on Sept 14, 2024 10:19:15 GMT 1
Više ne znam jesmo li o tome raspravljali, ali ako netko ima volju objasniti nešto što mi ne sjeda u glavu. Kad netko kaže prije početka pjesme 'idemo iz G dura', što to znači? Sviramo u G dur ljestvici ili počinjemo sa G dur akordom? Ako smo naučili tu pjesmu svirati u C dur ljestvici, čini se da nije baš tako jednostavno odmah se prešaltati u G dur ili neku drugu ljestvicu jer su to odmah neke druge pozicije na gitari. Ili ako inaće sviramo pjesmu iz C dur akorda i dalje po naučenom redu slijedećih akorda, a sad netko kaže idemo iz G dur akorda, kako odmah znati koji su slijedeći akordi u toj pjesmi? Više ne znam jel to nešto što je preteško shvatiti nekome tko nije napredni gitarist ili ipak nije tako komplicirano ovako ja to radim... što se tiče same ljestice, 95% vremena koristim mol-pentatonsku za soliranje i "filove". kada naučiš cijelu šablonu (sve položaje) E mol pentatonske ljestvice, bez problema se prešaltaš u bilo koji drugi tonalitet sa mol-pentatonskom ljestvicom, jednostavno tako što znaš imena tonova na 6. žici. pa ako je tonalitet u G unjesto u E, osnovni položaj šablone više neće bit na 12. pragu nego na 3.... ako je potreban A, tada je osnovni položaj na 5. pragu, i tako dalje za sve tonalitete. pri tome šablon ljestvice ostaje sasvim isti i tu ne treba razmišljat, samo svirat. što se tiče akorda, ja to radim tako da ionako većinom koristim powerchordove umjesto normalnih akorda, i onda promatram njihov međusobni položaj. ako pjesma u originalu ide G-C-D, taj "oblik" naopakog slova L (G na 3. pragu 6.žice, C na 3. pragu A žice i D na 5. pragu A žice), jednostavno prešaltaš dva praga poviše ako hoćeš svirat u A tonalitetu. ne razmišljaš o akordima nego o obliku (šabloni), ili međusobnoj udaljenosti powerchordova na pragovima ukoliko je oblik teško zapamtit... svaki digneš ili spustiš za onoliko pragova koliko je taj "novi" početni udaljen od "starog" početnog. a ako ti baš trebaju normalni akordi, odsviraš dva kruga powerchordove tako da zapamtiš o kojima se akordima radi, pa zatim lako odsviraš njihov puni oblik. samo trebaš znati imena tonova na prvih 12. pragova 6. i 5. žice. to što sam opisao jeste seljačka metoda bez dubljeg razumijevanja, ali je sasvim dovoljna i jednostavna u mojim okvirima. usput, nije me bilo na forumu neko vrijeme zbog posla, a neće me biti još nekoliko mjeseci. drago mi je vidjet da forum polagano raste.... pozdravljam sve nove članove i želim im dobrodošlicu, a poseban pozdrav Afrofeet-u! ne znam jel okačio neke od svojih covera, a ima ih poprilično izvrsnih koje je gušt kako poslušat tako i pogledat. sad idem dalje, pa se vidimo uskoro...
|
|
|
Post by Kapetan on Sept 14, 2024 11:04:26 GMT 1
nije me bilo na forumu neko vrijeme zbog posla, a neće me biti još nekoliko mjeseci. Pa di si Motorizeru, već su se zabrinuli neki obožavatelji. Nadam se da je sve OK. to što sam opisao jeste seljačka metoda bez dubljeg razumijevanja A sad malo ontopic: umjesto seljačke metode, predlažem seljačku pizzu.
|
|