Post by motorizer on Mar 21, 2024 17:26:40 GMT 1
Mini hibridna (hibrid - lampa u pretpojačalu i tranzistorsko izlazno pojačalo, ili obratno) high-gain glava. Model "zoMBie" je jedno od 7 pojačala iz prve serije Joyo BanTamp. Sva pojačala su više-manje istih specifikacija, ali sa različitim "voicing-om" kako bi se zvukovno približili nekim poznatim pojačalima. Dva boldana slova u nazivu svakog modela označavaju zvuk pojačala kojega nastoje kopirati:
1. zoMBie - Mesa Boogie
2. VIVo - (rimski brojevi) 5150 Peavey
3. JaCkMan - JCM Marshall
4. MeteOR - Orange
5. AtomiC - AC VOX
6. FireBrand - Fireball ENGL
7. BlueJay - Blues Jr. Fender
- 1x 12AX7 lampa u pretpojačalu
- tranzistorsko izlazno pojačalo
- snaga pojačala 20w
- FX loop
- izlaz za zvučnik min 8 Ohm
- prekidač za clean/drive kanal (jedino model BlueJay nema drive kanal, nego samo clean sa "normal" i "bright" switchem)
- gain, tone i volume potovi
- Bluetooth sa vanjskom antenom i prekidačem
- priključak za napajanje 18V-2A (dolazi skupa sa pojačalom)
- izlaz za slušalice sa simulacijom kabineta
Pojačalo je prvenstveno namijenjeno high gain zvuku i metalu, te pokušava imitirati Mesa Boogie tip zvuka. Naravno, može se koristiti i za rock/hard rock za one koji kao i ja vole trpati puno distorzije gdje god treba i ne treba, ali u tom slučaju je možda bolje pogledati neki od ostalih modela kao npr. Meteor, Atomic ili Jackman. Drive je po mom mišljenju zasićen na dobar način, relativno "prirodan", dozvoljava i pretjerivanje sa gainom. Nije za sviranje na malom gainu jer za moj (metalni) ukus tada sveopći dojam zvuka opada, pojačalo gubi dah jer nestaje sustaina i više nema onog lijepog odaziva pod prstima kada se ima osjećaj da gitara sama svira. Pod "relativno" prirodan drive, mislim na usporedbu sa zvukom nekog "odraslog" high-gain lampaša. Koliko god Joyo marketing ili ekipa po netu pokušavali uvjeriti kupce da je ovo veliki i moćni Mesin zvuk u malom pakiranju, to nije i ne može biti istina. Jedna lampa u pretpojačalu ne može zamijeniti ozbiljno pojačalo Mesinog kalibra. Zombie zvuči ok za vježbanje u sobi, i bez daljnjeg postoji velika razlika u kvaliteti zvuka u pozitivnom smislu između Zombie-a i nekog tranzistorca ili digitalnog modeling pojačala iste snage i slične cijene.
Prije kupovine, tražio sam po internetu usporedbe ove i sličnih mini glava kao npr. Peavey Pirahna 6505 Mini, Orange Micro Terror… S obzirom da u trgovinama nisam mogao usporedno isprobati nekoliko modela, na temelju raznih YT snimki odlučio sam se za Joyo Zombie. Napominjem da YT snimke uvijek treba uzeti sa ogromnom zadrškom, jer tko zna kakvu naknadnu obradu zvuka prolaze. Zombie mi je davao najviše "thumpa" i "džndže" uz najmanju količinu efekta "hrpe ljutih osa u limenci" kakav inače daju jeftine pedale ili jeftina pojačala za distorziju.
Pojačalo u stanu koristim na box-u od Peavey Bandita sa Blue Marvel zvučnikom 12" 100W i na ručno sklepanom boxu sa 10" Celestion VT-junior zvzučnikom. Nekoliko puta sam ga koristio u garaži na različitim boxovima koje bi tamo zatekao, i zvuk mi je uvijek bio ok i zadovoljavajuć što se tiče distorzije. Međutim kada se nakon toga na isti box spoji neki ozbiljni lampaš, tada je očito da je ovo ipak malo hibridno pojačalce. Daleko od toga da zvuči loše, ali za razliku od prave hi-gain Mese iz koje izlaze demoni kada se odvrne, iz Zombie-a izlazi malo više bass-a nego bi trebalo i scoop-ani srednji, ali bez demona . Taj bass i middlovi se daju srediti sa EQ pedalom u FX loop-u. Njegova namjena je vježbanje doma ili u malim prostorima, i to su ograničenja svih malih pojačala. Distorzija je za moj ukus u tim okvirima sasvim prihvatljiva za sviranje metala. Ima "papra" i određenu količinu "thumpa", a bez da bode uši ili da zvuči plitko.
Clean zvuk na ovom pojačalu po mom mišljenju je prilično sterilan, i ne znam čemu bi nekom metalcu uopće služio. Neki korisnici na netu kažu da dobro prima razne pedale pošto je neutralan, međutim ja smatram da nije dobar za ništa osim krajnje nužde. Tu je i prevelika razlika u glasnoći kod prebacivanja sa drive na clean kanal pri istom gainu. Pošto pojačalo ima samo po jedan volume i gain pot te nema opciju fooswitcha, meni je taj clean u biti sasvim neiskoristiv. Na YT-u postoje uputstva korisnika kako veoma lako dodati footswitch jack na ovo pojačalo. Dovoljna je jedna rupa u kučištu, jedan ženski jack i 5 minuta lemljenja. Da nije toliko velika razlika u glasnoći, to bi i sam napravio, ali ovako nema smisla.
Što se tiče glasnoće, korisnici po netu često pišu kako je nevjerojatno glasan za 20 watti snage i da sa njim mogu svirati uz bubnjara, sa čime se ne bi složio. Pojačalo je namijenjeno 99% za metal, a u metalu uz dobrog bubnjara treba barem 50W lampe. Možda je 20W dovoljno za svirku uz bubnjara kod laganije glazbe, ali 20W za metal nikako. Ako jeste, to je znak treba hitno promijenit bubnjara
Za kućne uvjete je 20W i više nego treba, osim ako se živi u dvorcu ili na ranču. Nisam izdržao pa sam ga već prvi dan isprobao u sobi na najvećoj glasnoći, ali za sviranje doma bez da susjedi zovu policiju sve preko 1/3 volume pota je previše.
Osim vježbanja, pojačalo koristim za snimanje gitare, na način da send FX loop-a spojim u Mooer Radar IR cab simulator i zatim u pedalu za snimanje TC Electronic WireTap. Pošto ne volim čačkanje po PC-u miješati sa gitarom, na ovaj način iskoristim svoj pedalboard i drive iz lampe u pretpojačalu da bi dobio krajnji zvuk. Zatim snimku samo zalijepim na backingtrack.
Pojačalo je veoma vrlo malih gabarita - 16x11x14 cm i veoma lagano - 1.2 kg. Ima ugrađeni Bluetooth 4.0 modul sa antenom za spajanje smartphone-a ili laptopa kao izvora muzike uz sviranje. Takva rješenja imaju smisla isključivo ako se pojačalo spoji na slušalice ili liniju, jer gitarski zvučnici nemaju frekventni raspon namijenjen slušanju glazbe, pa to ne zvuči najbolje. Izlaz za slušalice dolazi sa simulacijom kabineta, ali nije nešto.
Kučište je metalno, ima malu praktičnu ručku i izgleda više manje ok. Prekidači za paljenje pojačala, Bluetootha i odabir kanala su stvarno sitni, pa će vrijeme pokazati njihovu kvalitetu.
Pojačalo sam u Euro-unit web shopu svojevremeno platio 890 kn, a sada kada je izašla 2. generacija sa footswitchem i odvojenim kontrolama za clean i drive kanal, u Euro Unitu košta 93 eura. Polovan se nađe po oglasnicima za nekih 500 kn. Cijena stvarno nije velika, a pojačalo je praktično i neloše ukoliko se uzme u obzir njegova veličina, namjena i ne nasjedne na marketing. Za tu cijenu se ne može nabaviti poštena distorzijska pedala, a izlaz pretpojačala (FX send) Zombi-ja se može ubosti u FX send nekog jakog pojačala i tako dobiti nelošu kombinaciju za metalurgiju. Ako se već posjeduje nekakav box, mislim da je to ok kupovina. Najveća prednost je prenosivost uz neloš zvuk za vježbanje i snimanje metalurgije...eventualno kao backup pojačalo u nuždi, ali samo uz razglas. Joyo je za ovo pojačalo u prodaju pustio i poseban koferčić i poseban gitarski kabinet sa Celestionom 8-15 koji nije ni blizu dobar što se tiće zvuka, jer je to mali jeftini zvučnik od 8", cijeli u srednje-visokim frekvencijama. Može poslužit samo kao lako prijenosni box za vježbu i ništa više od toga.
U načelu, Joyo Zombie će cijeniti samo metalci, dok za ostale je bolje pogledati neki od drugih modela.
Evo i jedan "plaćenički" review od Ole Englunda, da bi se otprilike predočio zvuk...
Tu je još i usporedba 6 modela BanTamP serije pojačala (nedostaje FireBrand model).