|
Post by carver on Sept 15, 2024 22:52:02 GMT 1
Dobra večer ! Danas sam spojio bass u pojačalo (koristim ga samo kod kuće). Nakon par minuta zvučnik pojačala je počeo prduckati kao da polako rikava. Imam i drugi bass (četverožičani) Ibanez isto aktivni, ali ima i pasivu. Uključim njega i sve je ok. Dakle, nije pojačalo. Promijenim 9v bateriju na Sterlingu , kad ono--- malo radi, pa onda počne opet prduckati , kao da baterija rikava (stavio u međuvremenu novu) i na kraju prestane potpuno raditi, nema zvuka iz pojačala. Isprobam tri duracell baterije na voltmetru, jedna je 9.23 v, (potpuno nova) druga 8.70 v, treća 8,64 v, pa sve tri su ispravne.stavim ih sve tri, jednu po jednu u ibanez i sve radi.. Bass sam kupio u srpnju, u Music Max trgovini. Nešto je riknulo u gitari, ali ne znam što ?! Predpojačalo ? Može li se što vidjeti ako poslijepodne (sad mi je kasno, sutra radim) otvorim poklopac ?
|
|
|
Post by carver on Sept 16, 2024 0:18:13 GMT 1
Užas ! Nisam mogao dočekati poslijepodne i otvorio sam prednji poklopac. Uzeo sam voltmetar, podesio na alarm i počeo ispitivati. Malo po malo i bome, svuda ima signal gdje treba, što sad. Vidim ja da ima dosta sitnih drvenih strugotina još od proizvodnoga procesa. Lijepo to očistio, uzeo kontakt sprej, pošpricao, pošarafao šarafčiće i voila.. Bass opet radi... Što je bilo, ne znam.
|
|
|
Post by beerman on Sept 16, 2024 9:40:46 GMT 1
Po tome kako si opisao izgleda kao da je neki kontakt slab pa prekida, a to se u pojačalu ćuje kao pucketanje, a onda kad se malo bolje namjesti opet radi. Iako sad radi ja bi na tvom mjestu još jednom pregledao sve kontakte i žice jer mala je vjerojatnost da se to popravilo samo od sebe, nešto tu još uvijek nije u redu
Mislim da bi najvjerojatnije mogao biti neispravan out jack (utičnica) ili kabel. Probaj malo mrdati sa kablom da vidiš jel prekida. S obzirom da je gitara kupljena nedavno trebao bi imati garanciju ali nisi ju smio otvarat jer ako oni skuže da si nešto petljao neće ti priznati garanciju
|
|
frus
Moderator
|
Post by frus on Sept 16, 2024 10:58:38 GMT 1
jesi slikao iznutra
|
|
|
Post by carver on Sept 16, 2024 12:12:23 GMT 1
Navečer stavim fotke . Za kolegu iznad; čačkao sam po spojevima i nisam vidio da je bilo gdje odlemljeno. Večeras prije fotkanja ću pogledati opet. Noćas sam bio smoren ,pa možda negdje nisam nešto vidio.
|
|
|
Post by carver on Sept 16, 2024 12:17:27 GMT 1
Po tome kako si opisao izgleda kao da je neki kontakt slab pa prekida, a to se u pojačalu ćuje kao pucketanje, a onda kad se malo bolje namjesti opet radi. Iako sad radi ja bi na tvom mjestu još jednom pregledao sve kontakte i žice jer mala je vjerojatnost da se to popravilo samo od sebe, nešto tu još uvijek nije u redu Mislim da bi najvjerojatnije mogao biti neispravan out jack (utičnica) ili kabel. Probaj malo mrdati sa kablom da vidiš jel prekida. S obzirom da je gitara kupljena nedavno trebao bi imati garanciju ali nisi ju smio otvarat jer ako oni skuže da si nešto petljao neće ti priznati garanciju Mrdao sam jack, jer to je nešto uz kabel na što se prvo treba posumnjati, ali jack ni da ispusti bilo kakav zvuk, iako sam ga dobrano mrdao. Isprobana tri kabla i na drugom basu i na el. gitari, sve štima. Uvijek pazim na te kablove, pa su uvijek uredni. Čim primjetim da malo "krče" više ih ne koristim za sviranje, zalemim ako se može i koristim ih za spajanje nekih monitora i sl. gdje nema gibanja.
|
|
motorizer
Global Moderator
Member is Online
|
Post by motorizer on Sept 16, 2024 17:27:57 GMT 1
provjeri jel ti kabel do kraja sjeda u taj bass, jel se gdje uzemljenje dira aktivne "žice" sa potova, izmjeri voltmetrom potove. pretpostavljam da u bassu nema vintage "opletene" žice, jer ona zna biti problem ako je ima viška pa napravi kratki spoj ako takne gdje ne treba. i okači sliku Frusu, on je znalac pa ako je što vidljivo golim okom, on će vjerojatno primjetiti.
|
|
|
Post by beerman on Sept 16, 2024 18:39:13 GMT 1
Od svih naših savjeta najbolje je da odeš u dućan gdje si ju kupio i rečeš 'ne radi dobro'
|
|
|
Post by carver on Sept 17, 2024 9:35:22 GMT 1
provjeri jel ti kabel do kraja sjeda u taj bass, jel se gdje uzemljenje dira aktivne "žice" sa potova, izmjeri voltmetrom potove. pretpostavljam da u bassu nema vintage "opletene" žice, jer ona zna biti problem ako je ima viška pa napravi kratki spoj ako takne gdje ne treba. i okači sliku Frusu, on je znalac pa ako je što vidljivo golim okom, on će vjerojatno primjetiti. Hvala, večeras piknem slike, jučer nisam stigao.
|
|
|
Post by carver on Sept 18, 2024 16:00:17 GMT 1
|
|
|
Post by carver on Sept 18, 2024 16:05:09 GMT 1
Oprostite što sam kasnio sa slikama. Ako treba još nešto, recite Nego, čudno su mi akd ovako izbliza gledam kablovi lemljeni, kao da sam ih ja lemio. A to je vjerojatno jer je povećana rezolucija kamere. Nego, opet mi je jučer gitara radila, pa nakon deset minuta polako počela prduckati na zvučnik, i onda skoro potpuno nestati, čuje se tek malkice..
Ne vidim da su kondenzatori napuhnuti, no mislim da je riknulo predpojačalo, nemam pojma kako još testirati.. Nigdje lem nije otpao, žice se drže čvrsto, kad mrdam jack, nema ni govora o nekom krčenju, već sam rekao da su pojačalo i kablovi isprobani na bass aktivnom Ibanezu. Jedino još magnet nisam vadio. Možda se baš kod magneta otkvačio onaj kabel koji ide na nogice magneta. Da kupim ovo ? Samo dva pota ima
|
|
|
Post by carver on Sept 19, 2024 9:00:50 GMT 1
Anyone ?
|
|
|
Post by scartissue on Sept 19, 2024 11:14:14 GMT 1
Dal' je gitara pod garancijom? Ako je, nosi tamo gdje si je kupio (ili nekome da je prelemi nanovo). Nema potrebe kupovati kompletnu novu elektroniku ako je gitara pod garancijom. Vjerojatno je problem negdje u loše zalemljenoj žici.
|
|
|
Post by carver on Sept 19, 2024 13:18:45 GMT 1
Dal' je gitara pod garancijom? Ako je, nosi tamo gdje si je kupio (ili nekome da je prelemi nanovo). Nema potrebe kupovati kompletnu novu elektroniku ako je gitara pod garancijom. Vjerojatno je problem negdje u loše zalemljenoj žici. Pod garancijom je. Moram naći nekog tko putuje za Zagreb, pa da odnese gitaru u Music Max. lako Zagrepčanima, sve im je pred nosom, a mi iz Osijeka moramo patiti. Imam sad Strat04-ov broj telefona, pa ću ga zamoliti da on to pregleda. Mislim, svi su tražili slike, a na slikama se ništa ne vidi. Nisam toliko blesav da ne bih vidio da se je žica negdje odlemila- Jedino kažem, još kontakt kabel koji ide na nožice magneta i žica koja povezuje bateriju. Večeras ju otvorim, uključim kabel u pojačalo i žice mrdam dok nešto ne smrdam. Ako to ne uspije, morat ću naći nekoga tko bi mi to odfurao u Zagreb.
|
|
|
Post by carver on Sept 24, 2024 13:05:14 GMT 1
Skontao sam.
Dok sam svirao, a ranije sam već sumnjao na magnet, kad je počeo nestajati zvuk, malo sam pritisnuo magnet i ton se vratio. Tako tri puta. Onda sam skinuo žice, izvadio magnet i bilo je baš ono što sam pisao da sumnjam..
Bio je klimav kontakt plastičnog vrha kabela koji ide na nožice magneta. Zasad sam to ljepljivom trakom učvrstio, pa ću poslije vidjeti što dalje. Nema više problema.
|
|