|
Akordi
May 9, 2024 12:34:52 GMT 1
Post by motorizer on May 9, 2024 12:34:52 GMT 1
prebačeno iz teme "Ritam" u novu temu "Akordi" zbog bolje preglednosti i lakšeg pronalaženja - by mod.
koliko sam ja shvatio, tu se radi o barre akordima - osnovni hvatovi su barre u obliku E i Em, te A i Am akorda, uz možda još koju varijaciju kao što su 7-ice ili slično kod prijelaza. i onda to voze po vratu gore dole, ovisno koje akorde trebaju. E barre oblik odsviran na 3. pragu je G, na 5. pragu je A i tako dalje. Am barre oblik odsviran na 3. pragu je Cm, na 5. je Dm i tako dalje.
|
|
|
Akordi
May 9, 2024 12:41:05 GMT 1
via mobile
Post by beerman on May 9, 2024 12:41:05 GMT 1
Mislim da su to najčešće akordi tipa F, dakle barre i na slijedećem polju treća žica, a na polju do je peta i četvrta
|
|
|
Akordi
May 9, 2024 13:05:57 GMT 1
Post by motorizer on May 9, 2024 13:05:57 GMT 1
F dur jeste E dur oblik, samo jedan prag poviše E. ljudi ga obično sviraju skraćeno, bez 5. i 6. žice. da se svira puni F akord (barre u ovom slučaju), na 6. žici bi bio kažiprst preko 1. praga, a četvrti prst na 5. žici na 3. pragu.
|
|
|
Akordi
May 9, 2024 18:09:08 GMT 1
via mobile
Post by beerman on May 9, 2024 18:09:08 GMT 1
Da, imaš pravo, E je osnovni, odnosno početni za te barre akorde, svi ostali se samo pomiću za svaki prag dalje. Nisam odmah skužio tu sličnost jer E nije barre, a ovi dalje jesu. A jbg. još uvijek padam na početničkim greškama Treba logički učiti slijed akorda, a ne bubati na pamet svaki pojedinačno, ali kad ti u osnovama učenja netko ne skrene pozornost na taj podatak ili ti promakne to, kasnije se bespotrebno mučiš jer nemaš tu šablonu po kojoj stvari idu kronološki
|
|
|
Akordi
May 9, 2024 20:55:02 GMT 1
via mobile
Post by motorizer on May 9, 2024 20:55:02 GMT 1
to je to inače, ono što je za barre akord kažiprst, to je za E ili A akordu "nut" (plastični mostić na početku vrata preko kojeg idu žice). usput, kakvu gitaru i vrstu muzike sviraš, jel koristiš overdrive ili clean zvuk?
|
|
|
Akordi
May 9, 2024 21:44:52 GMT 1
via mobile
Post by beerman on May 9, 2024 21:44:52 GMT 1
Imam električnu Encore, to je gitara za siromašne, ali na sreću izgleda isto kao i skupa Fenderica, tako da neupućeni uopće ne vide razliku. Da ti iskreno rečem, najčešće sviram bez struje, samo da ćujem žice jer to večinom i nije pravo sviranje nego vježbanje i učenje nečeg novog. Ne zadržavam se dugo na jednoj stvari jer mi dosadi ponavljati stalno isto. Kad se zaželim pravog zvuka uštekam ju u struju, a da li sviram overdrive ili clean to ovisi što sviram. U zadnje vrijeme si volim svirati neke pjesmice od Parnog Valjka, ali inače dosta šaram, a malo toga izvježbam dovoljno
|
|
|
Akordi
May 9, 2024 22:00:51 GMT 1
Post by motorizer on May 9, 2024 22:00:51 GMT 1
nema veze što je gitara jeftina, bitno je da je tu, da se ima volje i da se svira. ako sviraš sa overdriveom, baci pogled na powerchordove, postavio sam jednu temu o njima. svi imaju isti osnovni oblik, sviraju se na 2 (ili 3 žice ako hoćeš puniji zvuk), i funkcioniraju kao i barre akordi - isti oblik ali drugi pragovi.najčešće se koriste na električnoj gitari sa overdriveom u rocku. kod njih nema mola ni dura, već se jedan te isti oblik koristi i za dur i mol.
i moj ti je prijedlog da pokušaš svirati uz originalnu pjesmu ili backingtrack, tako ćeš bolje uhvatit ritam i dobiti feeling za sviranje. u "Savjete za početnike" sam okačio jedan YT kanal na kojem pustiš pjesmu, i dok ona svira u pozadini, na ekranu ti prikazuje akorde koje treba svirati. tako da ne treba previše razmišljat, nego se samo koncentrirat na sviranje, tempo i ritam.
|
|
|
Akordi
May 10, 2024 6:39:37 GMT 1
via mobile
Post by beerman on May 10, 2024 6:39:37 GMT 1
U pravilu bi trebalo vježbati uz ostale instrumente jer glazba se obično sastoji od više instrumenata, ali pitanje je jel to smisleno nekome tko nema namjeru nikad svirati u nekoj grupi ili orkestru, nego želi biti solo i sviranje mu je samo hobi. Mislim da takav svirač treba vježbati odnosno svirati solo izvedbe, dakle ono što može sam svirati ili uz neku malu pozadinsku podlogu. Npr. gitara koja odrađuje svoj dio posla uz druge instrumente može zvučati dobro samo sa svima njima zajedno, dok ako bi utišali sve drugo i slušali samo gitaru, to ne bi zvučalo zanimljivo pa onda takvo sviranje samotnom gitaristi nije svsishodno, on mora svirati na način da je gitara glavni i jedini instrument. Što hoću reći, hoću reći to da je pitanje koji način sviranja je smislen i najbolji za nas hobiste koji samo doma sviramo, a koliko vidim mi ovdje na forumu smo večinom taj tip. Otkad sam na obadva ova foruma još nitko nije rekao da je aktivni član neke gtupe nego svi nešto malo sviraju doma, a neki su nekad negdje svirali ali više ne. Ne znam jesam li nešto zakomplicirao ili je razumljivo što sam htio reći, ali to je to što mi je bilo na pameti trenutno
|
|
|
Akordi
May 10, 2024 7:00:02 GMT 1
Post by motorizer on May 10, 2024 7:00:02 GMT 1
naravno da stil sviranja i glazbu treba prilagoditi sebi. recimo akustična gitara itekako može zvučati dobro sama za sebe. međutim ja volim svirati uz pozadinu jer tada sve bolje zvuči. gitara u kombinaciji sa bass gitarom i bubnjem stvara groove kakav gitara sama nikada ne može... kada se još uspije podesiti zvuk gitare tako da se uklopi u pozadinsku glazbu, to omogućava i veću uživanciju u svemu skupa. ali sviranje uz pozadinsku glazbu omogućava razvijanje osjećaja za tempo i skladnost. često se gitaristi samo koncentriraju na sebe, a da pri tome dio pažnje nije usmjeren na cjelinu. to se itekako čuje pri sviranju. evo jedna analogija u tvom stilu (beerman ) ... nekada je dobro popit pivu samu kad je čovjek žedan i kad je vruć dan. a nekada je dobro popit uz pizzu ili čevape. isto tako je dobro i popit sa ekipom. . koliko znam tu na forumu Frus svira u bendu, i mislim da Baaab svira sa nekim. u proslosti su i Strat i ADSlammer svirali sa ekipom. ja sam jedno kratko vrijeme sviruckao u garažama.
|
|
|
Akordi
May 10, 2024 8:40:34 GMT 1
Post by beerman on May 10, 2024 8:40:34 GMT 1
najbolje je kad čovjek zna svirati na sve načine, solo i u grupi, neki su se možda jako dobro izvježbali kao solisti, a u grupi se ne bi snašli, neki obrnuto, ali bitna je jedna stvar, na koji god način se svira važno je da dobro zvuči, da onaj tko sluša osjeti harmoniju zvuka
ja vjerujem da ima puno gitarista za koje javnost nikad nije ćula, a bolji su i od velikih svjetskih majstora, ali eto, imena tih velikih faca će ostati legendarna, a ovi anonimusi koliko god dobri bili neće nikada biti primijećeni ni ti zapamćeni
|
|
|
Akordi
May 10, 2024 8:47:54 GMT 1
Post by motorizer on May 10, 2024 8:47:54 GMT 1
definitivno da... nađe se po YT-u gitarista za koje nikada nisam čuo, ali sa tehničke strane bi pojeli za doručak neke legende. mislim da je to normalno i očekivano, jer se svijet i glazba razvijaju i idu naprijed. danas svatko može doći do vrhunske poduke preko interntea, vrhunske opreme za 10 puta manje novaca. gitarističke legende prije 30-40-50 godina su bili pioniri u istraživanju i stvaranju, a današnji gitaristi nastavljaju na njihovim temeljima. još ostaje pitanje koliko je netko u mogućnosti stvarati kompoziciju, jer se može biti vrhunski tehničar, ali za kompoziciju (melodiju) koja ima glavu, tijelo i rep i pri tome svuči skladno i specifično, ipak treba poseban talent.
|
|
|
Akordi
May 14, 2024 14:22:24 GMT 1
Post by adslammer on May 14, 2024 14:22:24 GMT 1
Da, ima gitarista koji jako brzo nauče svirati sami, i snime jako dobre snimke i stvarno kao sobni gitaristi ili recimo yt gitaristi su top, ali u interakciji s bendom gdje treba se često prilagoditi, gdje nije sve matrica koja pegla isto i možeš ponavljati isto sve dok ne sjedne, e tu padnu. Rijetki su oni koji su jaki tehničari sami za sebe, a doprinijeli su to i u sklopu nekog benda i tako dosegli status legende. Rekao je Keith Richards u jednom interviewu, Ronnie i ja smo zapravo loši gitaristi sami za sebe, ali spojeni skupa u bendu smo možda jedni od najboljih! I to stvarno stoji kada čuješ njihove gitare u interakciji na more pjesama. Malo ima bendova koji su izbacili toliko pjesama gdje se dvije gitare fino poklapaju
|
|
|
Akordi
May 14, 2024 14:44:37 GMT 1
Post by beerman on May 14, 2024 14:44:37 GMT 1
Ja kao još uvijek početnik sa dvije i pol godine iskustva sam skužio da nije isto svirati sam ili sa grupom, bilo je to kad sam pokušao svirati uz podlogu sa youtubea. Jednostavno teško je pratiti sve ostale instrumente ako si previše koncentriran na svoju gitaru...ili kasniš ili brzaš, pogriješiš pa se izgubiš...to je nešto čemu se isto treba posvetiti da se izvježba ako želiš svirati grupno, a ne samo solo
|
|