|
Post by beerman on May 6, 2024 13:56:59 GMT 1
Iscrpni postovi Motore, a mogu reći da se slažem i sa Stratom. Rekao bih da je veća vjerojatnost bolje setupirane gitare polovne s njuškala nego nove iz dućana jer tvornički setup je toliko generičan i brzinski odrađen, a i naši shopovi ne urade ništa s gitarama pa čak i ako im platite za setup često to ofrlje odrade. Svakako bilo bi dobro da svatko nauči osnove setupiranja gitara te da to može sam odraditi/doraditi pri promjenama žica. Ukoliko je potreban ipak malo veći zahvat (kao nivelacija pragova, obrada rubova, poliranje...) ili detaljniji setup, a sami ne uspjevate gitaru dovesti u željeno stanje svakako se javite nekom provjerenom majstoru. Evo Strat radi na području Osijeka, ja radim na području Zagreba, vjerujem da i u Dalmaciji ima ljudi koji odrađuju dobar posao! Kad već spominješ setuptiranje, ne znam jel to negdje već objašnjeno, ali ako nije moj prijedlog je da to negdje napišeš jer je to vrlo korisna informacija, kako pravilno naštimati žice. Ja sebe gledam još uvijek kao početnika bez obzira na sve stečene vještine u dvije i pol godine koliko se bavim gitarom. Osim naštimavanja s pomoću štimera, što svatko treba znati, znam naštimati i po sluhu po pravilu petog i četvrtog (g žica) polja u odnosu na prethodnu, ali ne znam koje su još cake i što zapravo znače šarafi na mostu gitare, što je tu još važno znati.
|
|
|
Post by beerman on May 6, 2024 19:15:22 GMT 1
Jel ima nekog odgovora za ovo pitanje majstori? Ako netko ne zna nek reče da ne zna, nema izbjegavanja
|
|
|
Post by motorizer on May 6, 2024 20:48:35 GMT 1
ovako... pretpostavljam da se radi o gitari sa fiksnim bridgeom. u načelu je najbolje početi sa debelom E žicom, pošto ona zbog svoje debljine stvara najviše tenzije za vrat. upališ štimer (clip-on, pedala ili aplikacija na mobitelu), otpustiš malo žicu tako da se njen ton spusti malo ispod E, i onda je polako zatežeš dok ne dođe do E. to je veoma bitna stvar, znači žica se nikada ne štima tako da se otpušta, nego se uvijek mora zatezati. daljnju proceduru znaš - E žica na 5 polje i 5 žica prazna moraju imati isti ton. ako imaš štimer, onda bi ti preporučio sve žice štimati po njemu umjesto prema prethodnoj žici na 5 pragu (3 žica na 4. pragu), jer ako oktave nisu podešene, tada to neće biti točno uštimano. vjerojatno tu grešku ionako nećeš čuti, ali ipak... na to se nadovezuju šarafići na mostu. oni služe da bi se podesila intonacija - sveukupna dužina žica u odnosu na pragove tako da ton žice bude točan kako na praznoj žici, tako i na 12. pragu. ako štimer na 12. pragu neke žice pokazuje odstupanje a prazna je točno gdje treba biti, to znači da treba podesiti intonaciju otpuštanjem ili zatezanjem tih šarafića. nije loše prije toga otpustiti žicu, pa sa grafitom iz olovke malo "podmazati" mjesto na mostu na koje naliježe žica, kako bi lakše klizila preko mosta.
za štimanje pomičnog mosta (floyd rose ili slično), treba početi štimati iz sredine, znači D, pa G, pa opet D, pa G, pa A, pa G, pa D, pa B i tako dalje. stvar je u tome da kod takvih mostova tenzija svake žice utječe na kompletan štim, pa ih stalno treba ponovo uštimavati dok god svih 6 nije uštimano kako treba. ukoliko postoji "locking nut", on sr prije uštimavanja otključa, a kada je sve gotovo se zaključa i daljnje eventualno podešavanje se radi sa "finim tunerima" (kotačićima na mostu).
imaš i metodu za štimanje ostalih žica uz pomoć harmonika nakon što naštimaš 6. žicu. jel znaš što su harmonici (da znam koliko da idem u detalje kod objašnjavanja)?
|
|
|
Post by beerman on May 7, 2024 7:30:34 GMT 1
Sorry, nisam sinoć više bio na forumu pa sad odgovaram. Dakle 'harmonici', ne znam stvarno, podsjeća me na harmoniku Da, ti šarafići na mostu su mi bili nepoznanica jer znam da neku svrhu moraju imati, nisu tu zbog ljepote. A zašto akustične gitare to ne moraju imati? Ako hoćeš dalje pisati o tome ok, ali ne želim te opterećivati
|
|
|
Post by motorizer on May 7, 2024 8:48:49 GMT 1
naravno da ću pisati, zato smo ovdje, slobodno pitaj što god te zanima. ako ja ne znam odgovor, sigurno će ti netko drugi odgovoriti, jer sada na forumu ima mnogo boljih i iskusnijih gitarista od mene. kod akustične gitare je to problem jer ona nema metalni most sa pomičnim dijelovima, već samo drvo i/ili plastiku. ali ako bolje pogledaš vidjet ćeš da dio mosta (sedlo) na koji se naslanjaju žice na akustičnoj gitari nije sasvim ravan, nego je izrezan pomalo u koso na nekim mjestima. tako je intonacija kompenzirana na "fiksan" način, koji ne dopušta podešavanje, ali je ipak tu. uz to, na akustičnim gitarama se ne svira toliko na visokom pragovima kao na električnoj, jer je problem uopće doći do npr. 15 praga na akustari, dok ćeš na električnoj bez problema svirati na 24. pragu. što ideš prema višim pragovima, to nepravilna intonacija više dolazi do izražaja.
|
|
|
Post by beerman on May 7, 2024 9:22:51 GMT 1
jednom sam petljao po tim šarafićima jer mi je zvrndala žica pa sam mislio da je prenisko i da zvrnda po nekom pragu i onda sam ju podigao s tim šarafima ali ne znam jel to nešto pomoglo. Ako je to prije bilo namješteno kako treba biti ja sam to vjerojatno poremetio, ali to su možda nijanse koje meni nisu bitne, ne sviram ja u bečkoj filharmoniji da mi intonacija mora biti sto posto točna
|
|
|
Post by motorizer on May 7, 2024 9:36:15 GMT 1
šarafići za podizanje visine žice su nešto drugo, to je za podešavanja "action-a". šarafići za intonaciju produžuju ili smanjuju dužinu žice od "nut-a" do mosta. nije to veliki raspon, tu se radi o milimetar-dva.
ako hoćeš, poslikaj most na tvojoj gitari pa ga ovdje okači. onda ću ti pojasniti koji šaraf čemu služi i kako što treba napraviti.
|
|
|
Post by beerman on May 7, 2024 10:24:01 GMT 1
šarafići za podizanje visine žice su nešto drugo, to je za podešavanja "action-a". šarafići za intonaciju produžuju ili smanjuju dužinu žice od "nut-a" do mosta. nije to veliki raspon, tu se radi o milimetar-dva. ako hoćeš, poslikaj most na tvojoj gitari pa ga ovdje okači. onda ću ti pojasniti koji šaraf čemu služi i kako što treba napraviti. nisam siguran znam li staviti sliku ovdje, ali nema potrebe, znam o čemu govoriš...oni vodoravni šarafi sa oprugom su za intoniranje, okomiti šarafi sa nosačima na kojima leže žice su za podizanje
|
|
|
Post by motorizer on May 7, 2024 11:19:25 GMT 1
ok. inače ako ti neka žica zuji to može biti problem do jednog ili više uzdignutih pragova i to se brzinski riješi podešavanjem visine žice. nije toliko dobro rješenje kao sređivanje pragova, ali tako se problem privremeno riješi. međutim uzrok može biti i zakrivljenost vrata koja se podešava sa "truss rod" šikom u vratu. naime vrat na gitari ne smije biti sasvim ravan, ali ne smije biti ni previš eudubljen, nego taman toliko da omogućava žici koja vibrira da svojim "trbuhom ne dodiriva pragove. više o tome ima u trećem postu u ovoj temi gitare.net/post/6 pod "Action".
|
|
|
Post by Kapetan on May 31, 2024 13:24:53 GMT 1
Ne znam iz kojeg stoljeća pišete, no nije ni bitno, evo kako Kapetan štima (akustičnu) gitaru; imam baš ovaj štimer i odličan je.
|
|
|
Post by beerman on May 31, 2024 13:41:05 GMT 1
To Kapetane, volim kad se ukljućuješ u gitarske problematike, znači da ipak sviraš. Dobar ti je ovaj štimer, ali treba znati naštimati gitaru i po sluhu. Nije teško, ali ipak treba znati kako ;)
|
|
|
Post by motorizer on May 31, 2024 14:12:59 GMT 1
dobro kažeš Beermane... iako je najbolje koristit štimer (kao što sam i napisao u jednom od prethodnih postova, u kojem sam također spomenuo i clip-on štimer kakvog je Kapetan okačio ), bitno je znati uključiti i sluh. kada se razvije sluh, i bez štimera se prilikom sviranja primjeti čak i suptilna razlika u zvuku ako žice nisu točno naštimane. nadalje, korisno je uvijek vježbati sluh jer to dobro dođe kod skidanja neke pjesme. kada se mozak nauči raspoznavati stupnjeve i razlike u visini tonova, mnogo lakše je pogoditi točan akord ili ton u solu prilikom skidanja.
|
|
|
Post by beerman on May 31, 2024 14:25:04 GMT 1
Da, štimanje po sluhu je samo prva pomoć, ako već u tom trenutku ne možeš drugačije, jasno je da to nije sto posto točan štimung. Tu je najteže odrediti štim prve žice ako nemaš ništa za usporedbu ili ako nisi toliki majstor da i prvu žicu možeš naštimati na sluh. Ja sam si snimio u mobitel ton prve žice tek toliko ako mi zatreba
|
|
|
Post by motorizer on May 31, 2024 14:46:52 GMT 1
ako si na Android telefonu, potraži na Google Play aplikaciju Boss tuner pa je instaliraj. sa njom će ti biti lakše štimati gitaru nego sa snimljenim tonom. možda postoji isto i za I-phone.
|
|
|
Post by beerman on May 31, 2024 14:59:10 GMT 1
Znam da postoje te aplikacije za štimanje, ali meni je fora da se što više oslanjam na tehnike kako su to radili 'naši stari' jer u tome je baza znanja. Nove metode zahtjevaju sve manje znanja, a sve više tehničkih pomagala. Na kraju krajeva ispada da ne moraš više ni znati svirati, gitara može svirati i sama, ali to više nije to, to nije umjetnost sviranja
|
|